Vaeltaja osaa havaita ja kyseenalaistaa sukupuoliin liittyviä normeja ja stereotyyppisiä käsityksiä.

Valikko

Sukupuolinormit


Tavoite:

Vaeltaja osaa havaita ja kyseenalaistaa sukupuoliin liittyviä normeja ja stereotyyppisiä käsityksiä.

Kuvaus:

Vaeltaja pohtii sukupuolinormeja ja -stereotypioita, niiden syntyä ja todenperäisyyttä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Moninaisuus Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus Toisten kunnioittaminen
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on huolehtia siitä, että jokainen vaeltaja tietää mitä tarkoitetaan normeilla ja normikriittisyydellä. Luotsin tehtävänä on huolehtia siitä, että jokainen vaeltaja tuntee olonsa turvalliseksi aktiviteettia tehtäessä. Luotsi auttaa vaeltajia löytämään normeja. Jos vaeltajat nostavat lippukunnassa olevia normeja esiin, luotsi huolehtii siitä, että vaeltajat tulevat asianmukaisesti kuulluiksi.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Moninaisuus ja asenteet

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Toteutamme arvojanan. Yksi meistä lukee väitteen. Sen jälkeen asetumme jokainen kuvittelulle janalle, jossa huoneen toisessa päässä on täysin samaa mieltä ja toisessa on täysin eri mieltä. Kun olemme kaikki valinneet paikkamme, keskustelemme siitä, miksi kukin on valinnut sen paikan, jonka on valinnut. Väittämät: Suomi on tasa-arvoinen maa. Partiossa kohtelemme tyttöjä ja poikia eri tavalla. Tytöt ovat herkempiä kuin pojat. Pojille on tärkeämpää liikkua kuin tytöille. Tytöt kypsyvät varhaisemmin kuin pojat. Odotuksemme ohjaavat lapsia. Pojat ovat teknillisempiä kuin tytöt. Tasa-arvo voi mennä liian pitkälle. Miehillä on enemmän voitettavaa tasa-arvossa kuin naisilla. Jos 7-vuotias poika haluaa vaaleanpunaisen kimaltelevan paidan, niin hänen kuuluu saada ostaa se. Tytöt ja pojat auttavat yhtä paljon kotona. Poikia kasvatetaan enemmän johtajiksi kuin tyttöjä. Tyttöjen ulkonäköä arvostellaan enemmän kuin poikien. Tytöt vertailevat usein itseään toisiinsa. On hankalaa tytöille ja pojille olla kavereita toistensa kanssa. Koulu sopii paremmin pojille kuin tytöille. Pojista tulee teknillisempiä kuin tytöistä. Poikien kuuluu sheivata kainalot. Mediassa näkee yhtä paljon mies- ja naisesikuvia. Pojat näyttävät enemmän tunteita kuin tytöt. Poikien ja tyttöjen ystävyys ovat erilaisia. Miehille sopii pienten lasten kanssa työskentely. Naiset ovat parempia tukemaan toisiaan kuin mitä miehet ovat. Pojat ovat tyttöjä parempia matematiikassa. On olemassa värejä, jotka sopivat paremmin tytöille. Miehet ja naiset käyttäytyvät eri tavalla geenien takia. Naisille on helpompaa jos esimies on nainen. Miehet voisivat oppia paljon naisilta. Naiset voisivat oppia paljon miehiltä. Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia tänä päivänä. Sekä miehet että naiset hyötyisivät tasa-arvosta. Monet naiset sanovat kyllä vaikka tarkoittavat ei. Naiset puhuvat enemmän selän takana kuin miehet. Naiset ja miehet ovat periaatteessa samanlaisia. Miehillä on ryhmänä enemmän valtaa kuin naisilla. On tärkeämpää olla kotona hoitamassa lapsia kuin käydä töissä. Naiset käyttävät isomman osan palkastaan perheeseen ja lapsiin kuin miehet. Pojat päättävät enemmän partiossa kuin tytöt. Lähde: Scouterna

Laadimme vartion kanssa visuaalisen kuvauksen (esimerkiksi huoneentaulun tai julisteen) jostain sukupuolinormeihin liittyvästä aihepiiristä, joka on kokenut ajan saatossa muutoksia. Voimme käsitellä esimerkiksi värien käyttöä sukupuolen merkitsemisessä, muotivirtausten vaihtelua, eri ammattien sukupuolistumista tai vaikkapa argumentteja, joilla on perusteltu tai perustellaan tyttö- ja poikapartiolaisten erillisiä organisaatioita.

Pohdimme, millaisia sukupuolinormeja on partiossa. Millaisissa tilanteissa ne näkyvät, entä eroavatko ne muissa tilanteissa esiintyvistä sukupuolinormeista? Miten sukupuolinormit näkyvät tyttö-, poika- ja sekalippukunnissa? Millaiset toimintatavat välittävät sukupuoliin liittyviä normeja eteenpäin? Keskustelemme omista kokemuksistamme partiopolulla. Missä tilanteissa olemme kokeneet sukupuolinormit rajoittaviksi? Tarkkailemme retkellä tai leirillä sukupuoleen liittyviä normeja ja niiden ilmenemistä.

Vietämme vartion kesken illan, jonka aikana pyrimme käyttäytymään kuin mahdollisimman stereotyyppinen mies- tai naissukupuolen edustaja. Illan lopuksi keskustelemme yhdessä stereotypioista, joita olemme illan aikana tuoneet esille. Mistä käyttämämme stereotypiat kumpusivat? Tuntuivatko ne paikkansapitäviltä omalta kohdaltani? Miksi tai miksi ei? Mistä stereotypiat syntyvät ja onko niillä perää? Koinko jonkin stereotypian huvittavana tai loukkaavana? Miksi?

Lisää vinkki

Liite