Vaeltaja laajentaa tietojaan sijoittamisesta, sen aloittamisesta ja siihen liittyvistä riskeistä. Vaeltaja kokeilee sijoittamista ja tarkastelee sen soveltuvuutta nykyiseen elämäntilanteeseensa.

Valikko

Sijoittaminen


Tavoite:

Vaeltaja laajentaa tietojaan sijoittamisesta, sen aloittamisesta ja siihen liittyvistä riskeistä. Vaeltaja kokeilee sijoittamista ja tarkastelee sen soveltuvuutta nykyiseen elämäntilanteeseensa.

Kuvaus:

Vaeltaja ottaa selvää eri tavoista sijoittaa rahaa esimerkiksi internetistä tai vierailemalla eri pankkien konttoreissa. Hän selvittää millaisia kuluja ja riskejä sijoittamiseen liittyy. Vaeltaja vertailee eri sijoittamismuotojen eroja omaan elämäntilanteeseensa nähden. Hän aloittaa halutessaan sijoittamisen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Talous
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii, että materiaalia on tarjolla vartion kokouksessa. Luotsi auttaa vaeltajaa pohtimaan sijoittamisen vaikutusta elämään ja sitä, missä vaiheessa sijoittaminen kannattaa aloittaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Oma talous

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Pelaamme vartion kanssa yhdessä tai jokainen yksinään Taloussankari -mobiilipeliä. Peli auttaa hahmottamaan henkilökohtaisen talouden hallinnan osia ja kannustaa tekemään arjessa harkittuja valintoja. Vertailemme pelissä tekemiämme ratkaisuja ja niiden vaikutuksia pelin lopussa ansaitsemaamme rahasummaan. Pelin kesto on noin 45-60 min. Lähde: Taloudellinen tiedotustoimisto

Pörssisäätiön tekemä vihko ”Sijoittaminen – opas uteliaille” on ladattavissa netistä.

Tutustun rahastosijoittamiseen, jossa laitetaan pieni summa rahaa kuukausittain tietyn ajanjakson verran. Miten rahaston arvo nousee ja laskee? Millaisia riskiluokkia sijoittamisessa on? Seuraan jonkin rahaston arvon kehitystä pidemmän aikaa, mieluiten jopa yhden vuoden ajan.

Pohdin mitä eroa on rahastosijoittamisella ja säästötilin pitämisellä. Onko minulla mahdollisuus saada enemmän tuottoa rahaston vai säästötilin kautta? Millaisia riskejä sijoittamisessa on, voinko hävitä rahani? Jos tarvitsen rahastosta rahaa, pääsenkö käsiksi rahoihini välittömästi? Tarvitseeko sijoitusvoitosta maksaa veroa?

Tutustun ASP-sijoittamiseen osana oman asunnonhankkimisen suunnittelua. Mitä ASP-sijoittamisella tarkoitetaan? Voinko aloittaa sen milloin? Millaista hyötyä siitä minulle on? Tarvittaessa vierailen pankissa kysymässä tarkempia tietoja ASP-sijoittamisesta.

Selvitämme millaisia eri mahdollisuuksia on sijoittaa rahaa. Tarkastelemme esimerkiksi rahasto- ja osakesijoittamisen eroa ja kirjoitamme kysymyksiä ylös paperille. Varaamme ajan muutamalta eri taholta, joiden kautta voisimme sijoittaa rahojamme, ja selvitämme vastauksia kysymyksiin. Teemme vertailun vastauksista ja pohdimme mistä saman- ja erinkaltaisuudet johtuvat.

Tutustun osakesijoittamiseen. Selvitän mitä tarkoittaa osakesijoittaminen ja miten se vaikuttaa omistukseeni . Miten saan osakkeesta hyötyä itselleni? Miten osakkeen arvon kehittyminen näkyy omassa kukkarossani?

Lisää vinkki

Liite