Vaeltaja kiinnittää huomiota tuloihinsa sekä menoihinsa ja osaan suhteuttaa niitä tulevaisuuteen myös pitemmällä tähtäimellä. Vaeltaja asettaa henkilökohtaisia tavoitteita taloutensa kunnossa pitämiseksi.

Valikko

Taloudellinen tilanteeni


Tavoite:

Vaeltaja kiinnittää huomiota tuloihinsa sekä menoihinsa ja osaan suhteuttaa niitä tulevaisuuteen myös pitemmällä tähtäimellä. Vaeltaja asettaa henkilökohtaisia tavoitteita taloutensa kunnossa pitämiseksi.

Kuvaus:

Vaeltaja tekee henkilökohtainen budjetin ja taloussuunnitelman. Vaeltaja aloittaa tarkistamalla oman nykyisen meno-tulo-tilanteen tai seuraamalla omaa kulutustaan kuukauden ajan. Tämän jälkeen vaeltaja rakentaa budjetin omalle taloudelleen sopivalle aikavälille, huomioiden elämäntilanteen ja siinä mahdollisesti tapahtuvat muutokset. Vaeltaja seuraa budjetin toteutumista ja pohtii tarvittavia muutoksia kulutuskäyttäytymisessään.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Talous
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja kokoaa vinkkejä budjetin tekemiseen. Hän tukee ja kannustaa muita vaeltajia yrittämään hankalia asioita. Luotsi tukee vaeltajaa budjetin teossa sekä antaa vinkkejä ja huomioita mahdollisista riski- ja elämäntapamuutoksista.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Oma talous

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kokeilen kuinka paljon pystyn vähentämään kulutustani viettämällä #kituviikkoa. Vertaan tavallisen viikon ja #kituviikon aikaista rahankäyttöään ja kerron kokemuksistani somessa #kituviikko #yhteiseenpartioon. Kuinka vähällä rahalla on mahdollista elää? Lähde: Yhteiseen partioon

Otan selvää millaisia taloudellisia sopimuksia ja sitoutumisia kuluttajille tarjotaan. Esimerkiksi nettiliittymä, kännykkäsovellukset, maksu-tv, lehdet ja kuntosalikortti ovat sopimuksia, joista maksetaan joka kuukausi, vaikka niitä ei käyttäisikään. Selvitän, millaisia sopimuksia itse tarvitsen ja vertailen niiden hintoja, irtisanomisaikoja ja muita ominaisuuksia, jotka vaikuttavat sopimuksen kokonaishintaan pidemmällä aikavälillä.

Tutustun esimerkiksi oman puhelinliittymäni tai jonkin muun solmimani sopimuksen sopimusehtoihin. Ovatko ehdot mielestäni kohtuulliset? Miten pitää toimia, kun haluan muuttaa sopimusta? Uusien sopimuksien kuten lehtitilauksien tekeminen on tehty hyvin helpoksi, mutta kuinka helppoa niiden irtisanominen on ja miten pitkään niihin täytyy sitoutua? Harkitsen jatkossa paremmin millaisiin sopimuksiin sitoudun ja lasken kuinka paljon ne todella tulevat maksamaan.

Keskustelemme rahaan liittyvistä tunteista vartion ja luotsin kanssa. Pohdimme esimerkiksi miltä tuntuu saada ensimmäinen itse ansaittu palkka tilille, miltä tuntuu kun rahat yllättäen loppuvat, miltä tuntuu kun kaveri kehuu jatkuvasti omilla lainarahalla tehdyillä kalliilla ostoksillaan tai miltä tuntuu kun saa maksumuistutuksen maksamattomasta laskusta. Tuottaako raha tai sen puute onnellisuutta, häpeää, ylpeyttä, itsevarmuutta tai muita tunteita? Mistä nämä tunteet johtuvat? Luotsi voi jakaa keskustelun aikana myös erilaisia rooleja, jos keskustelu omasta tilanteesta tuntuu vaikealta.

Omat rahat -nettipalvelusta voi löytää apua erilaisiin taloudellisiin tilanteisiin. Tyypityksestä voi valita onko opiskelija, työssäkäyvä vai työnhakija. Palvelun avulla löytää tietoa mitä voit itse tehdä asioiden eteen ja mistä voi hakea apua.

Mun talous -hankkeessa tehtyjä videoita voi etsiä Youtubesta #muntalous. Lyhyillä videoilla nuoret aikuiset kertovat millainen suhde heillä on rahaan, miltä oman talouden hallinta tuntuu ja miten yllätyksiin voi varautua.

Puhu rahasta -tehtäväkirjan voi ladata netistä. Siinä on pieniä tehtäviä oman talouden suunnitteluun ja seuraamiseen. Tehtäväkirjan lopussa on myös eri talousaiheisiin liittyviä nettisivuja. Puhu rahasta -tehtäväkirja on tuotettu Mun talous -hankkeessa.

Lisää vinkki

Liite