Vaeltaja tunnistaa erilaisia talousjärjestelmiä. Hän ymmärtää miten monipuolisesti globaali talous toimii ja miten kansainvälinen tilanne vaikuttaa myös kansalliseen talouteen.

Valikko

Kansainvälinen talous


Tavoite:

Vaeltaja tunnistaa erilaisia talousjärjestelmiä. Hän ymmärtää miten monipuolisesti globaali talous toimii ja miten kansainvälinen tilanne vaikuttaa myös kansalliseen talouteen.

Kuvaus:

Vaeltaja tutustuu erilaisiin talousjärjestelmiin, joita käytetään eri puolilla maailmaa. Tällaisia ovat esimerkiksi markkinatalous, kapitalismi ja kommunismi. Lisäksi hän selvittää millaisia rinnakkaisia talousjärjestelmiä maailmalla toimii, kuten bitcoin, ja miten ne vaikuttavat yleisemmin käytössä oleviin talousjärjestelmiin. Vaeltaja selvittää miten eri maiden väliset sopimukset vaikuttavat oman maan talouteen, esimerkkeinä vienti- ja tuontisopimukset, kauppasopimukset sekä -saarrot. Hän tunnistaa Suomelle tärkeimmät vienti- ja tuontivaltiot ja mitä tuotteita heidän kanssaan kuljetetaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Talous
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii, että vartiolla on kaikki tarvittavat resurssit, esimerkiksi tiedonhaku- ja muistiinpanovälineet. Luotsi tukee vaeltajan talouteen liittyviä pohdintoja ja antaa hänelle mahdollisuuden purkaa ajatuksiaan turvallisesti ja avoimesti.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Raha liikkuu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Otan selvää miten suomalaisia tuotteita voidaan viedä ulkomaille. Onko tuotteille jotain rajoitteita? Tarkastelen asiaa muutaman eri puolilla maailmaa olevan valtion kautta. Muistelen matkojani ulkomaille. Onko matkoillani törmännyt suomalaiseen tuotteeseen? Selvitän paikallisilta milloin ja mihin tarkoitukseen hän tuotetta ostaisi. Onko tuotteelle tarjolla paikallinen tuote? Tämän voi toteuttaa myös ulkomaan projektin yhteydessä.

Tutustumme erilaisiin talousjärjestelmiin joko piirtämällä niitä vertailevan eläinpiirustuksen tai etsimällä sellaisen internetistä. Teemme järjestelmiä kuvaavan näytelmän nuoremmille ikäkausille esimerkiksi leirin iltaohjelmaan.

Listaan viikon ajan ostamieni tuotteiden suunnittelu- ja valmistusmaat ylös. Mistä maanosasta tai maasta suurin osa tuotteistani tulee. Onko jollekin tuotteelle saatavissa kotimainen/ulkomainen vastine. Miksi valitsin kyseessä olevan tuotteen? Selvitän myös minkämaalainen yritys myy ja tuottaa tuotetta? Onko omistaja monikansallinen yritys, joka pitää päämajaansa jossain muualla vai menevätkö tuotto kotimaahan? Miten tämä suhtautuu kansainvälisen talouden näkökulmaan?

Selvitän mitkä ovat eniten Suomesta viedyt ja Suomeen tuodut tuotteet. Lisäksi selvitän mihin maihin Suomesta viedään ja mistä maista Suomeen tuodaan tavaraa. Onko olemassa selkeitä tuoteryhmiä, joita tuodaan tietystä maasta tai viedään tiettyyn maahan. Kuinka paljon Suomen vienti ja tuonti vaikuttaa kansantalouteen? Miten kauppasaarto esimerkiksi Venäjälle on vaikuttanut Suomen talouteen tai miten Yhdysvaltojen kauppasaarto Kuubaan on vaikuttanut maan talouteen. Missä vaiheessa kauppasaartoja käytetään ja mihin niillä pyritään?

Lisää vinkki

Liite