Vaeltaja huomioi turvallisuustekijät matkan valmisteluissa.

Valikko

Parempi pyy pivossa...


Tavoite:

Vaeltaja huomioi turvallisuustekijät matkan valmisteluissa.

Kuvaus:

Vartio huolehtii siitä, että se välttää turvallisuusriskit. Se varmistuu, että tietää epäonnen iskiessä kuinka toimia.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kansainvälisyys Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on toimia puheenjohtajana ideointikokouksissa. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että työt jakautuvat tasaisesti vartion jäsenille. Tämän aktiviteetin yhteydessä vartionjohtajan kannattaa antaa selvitettäviä asioita muille jo ennen kokousta, jotta varsinaisen kokouksen alkaessa päästään suoraan asiaan. Luotsin tehtävänä on kannustaa vaeltajia. Hän voi tarvittaessa nostaa esiin turvallisuusnäkökulmia ohdemaahan liittyen tai tutustua vartion turvallisuuteen liittyviin suunnitelmiin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ulkomaanprojekti

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Yleisimmät matkailijan tielle sattuvat epäonnen hetket liittyvät varkauteen, sairastumiseen tai liikenteeseen. Omaa ja matkatavaroiden turvallisuutta miettiessä otamme huomioon ainakin seuraavat seikat

Matkan parasta antia on reissullamme toivottavasti hyvä seura ja tiivis ryhmähenki. Reissuporukkaa saattaa kuitenkin vaivata ajoittain väsymys ja stressi. On hyvä idea keskustella jo ennen lähtöä siitä, miten toimimme, jos ryhmässä tulee erimielisyyksiä. Hyvä tapa estää paineen kasvua on esimerkiksi järjestää reissulla iltaisin pieni pölinähetki, jolloin jokainen kertoo muutaman asian, joka teki omasta päivästä mukavan sekä esittää yhden jutun, joka toivoisi ensi kerralla menevän toisin. Tärkeää on, että jokaisen mielipidettä arvostetaan, ja että mielipiteet pyritään kertomaan muut huomioon ottaen - ei syyttäen. Tärkeintä on tietysti tehdä jo projektin suunnitteluvaiheessa ohjelmasta sellainen, että se on kaikkien mielestä mielekäs, ja kaikki voivat lähteä innokkaina reissuun!

Tutustumme etukäteen partiovakuutuksen ehtoihin. Jotta partiovakuutus on toissijaisena vakuutuksena voimassa myös ulkomailla, on matkasta ilmoitettava etukäteen keskusjärjestölle. Täytämme etukäteen “Ilmoitus kansainvälisestä matkasta” -lomakkeen ja palautamme sen Partioasemalla joko postitse tai skannattuna. Tarkempia ohjeita löytyy SPn nettisivuilta.

Selvitämme hyvissä ajoin etukäteen mahdollisten rokotusten ja lääkitysten tarpeen, sillä joskus rokotusohjelma täytyy aloittaa jo puoli vuotta ennen lähtöä. Ajankohtaiset rokotetiedot löydämme netistä ja terveysasemilta. Samalla voimme tarkistaa myös perusrokotustemme tilan ja muun matkalääkityksen tarpeen (esimerkiksi malarianestolääkkeet).

Jo matkan suunnittelun alkuvaiheessa käymme kurkkaamassa suunnittelemamme kohdemaan matkustustiedote ja suurlähetystön yhteystiedot ulkoministeriön sivuilta. Matkustustiedotteet tarjoavat hyvää tietoa esimerkiksi maan liikenteestä, kulttuurista ja maan turvallisuus- ja terveystilanteesta. Ne kannattaa ottaa vakavasti, mutta myös muistaa, että ymmärrettävästi virallisen tahon on mainittava kaikista mahdollisista matkailijaa kohtaavista vaaroista. Paikallisten kontaktien kanssa liikkuminen tekee yleensä olosta turvallisempaa, sillä he tietävät ja tunnistavat mahdolliset riskit paremmin ja pystyvät neuvomaan meitä uusissa tilanteissa. Suomen suurlähetystöt auttavat yllättävissä hätätilanteissa, esimerkiksi passin kadotessa, joten suurlähetystön yhteystiedot kannattaa ottaa mukaan lähtiessä. Jos maassa ei ole Suomen omaa suurlähetystöä, löydämme suomalaisia auttavan lähetystön yhteystiedot matkustustiedotteesta. Lähetystöjen päätehtävä on antaa tietoa ja asiantuntija-apua, ei rahaa ongelmatilanteessa.

Lisää vinkki

Liite