Vaeltaja tuntee oman energiankulutuksensa ja ymmärtää omat mahdollisuutensa vaikuttaa siihen. Hän osaa ottaa huomioon talouden, ympäristön ja etiikan näkökulmat energiankäytössään. Vaeltaja ymmärtää, että yksittäisten ihmisten valinnoilla on merkitystä.

Valikko

Energiankulutus


Tavoite:

Vaeltaja tuntee oman energiankulutuksensa ja ymmärtää omat mahdollisuutensa vaikuttaa siihen. Hän osaa ottaa huomioon talouden, ympäristön ja etiikan näkökulmat energiankäytössään. Vaeltaja ymmärtää, että yksittäisten ihmisten valinnoilla on merkitystä.

Kuvaus:

Vaeltaja selvittää, miten hänelle tuleva sähkö on tuotettu ja voiko sähkön tuotantotapaan jotenkin vaikuttaa. Hän tutustuu energiatehokkuuteen ja miettii, mitä se voi tarkoittaa hänen omassa elämässään. Hän pohtii omaa energiankäyttöään kriittisesti ja toimii parantaakseen sitä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Talous Vaikuttaminen
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja kokoaa vartion yhteen keskustelemaan aktiviteetin tekemisestä heränneistä ajatuksista. Luotsi esittää tarkentavia kysymyksiä ja huolehtii keskustelun turvallisuudesta. Hän voi kertoa omista havainnoistaan energiankulutuksesta kotona ja työpaikalla.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Vaikutan ympäristöön

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Testaan ajotavan vaikutusta auton polttoaineenkulutukseen jollakin aikavälillä ja lasken ajotavan taloudellisen vaikutuksen. Pohdin myös eri polttoaineiden eroja. Millaisia ympäristövaikutuksia on bensiini-, diesel-, etanol-, kaasu-, sähkö- ja hybrid-autoilla? Millaisia taloudellisia eroja eri polttoaineissa on?

Seuraan omaa energiankulutustani sähköyhtiöni seurantapalvelusta. Mikä on niin sanottu perustaso, joka täyttyy joka tapauksessa päällä olevien laitteiden kuten jääkaapin, pakastimen tai vastaavien vuoksi? Paljonko vaikutan kulutukseen itse esimerkiksi valaistuksella, television stand by -käytöllä tai pesemällä puolitäysiä koneellisiä pyykkiä tai astioita? Yritän elää viikon ajan mahdollisimman energianiukasti. Kuinka paljon säästän rahaa tässä tapauksessa?

Haastattelen muutamaa minua selvästi vanhempaa henkilöä, kuten isääni ja isovanhempaani. Kyselen häneltä esimerkiksi kodin varusteiden ja energiankäytön valintaperusteista. Selvitän häneltä myös miten energiankäyttö ja keskustelu energiasta on muuttunut vuosien varrella.

Teen laskelmia paljonko kustantaisi aurinkopaneeli-, aurinkokeräimen- tai tuulivoimalan järjestelmän hankkiminen kotiini. Kuinka paljon säästäisin sähkökustannuksissa? Mikä on hankintani takaisinmaksuaika? Selvitän paikalliselta energiayhtiöltäni ostavatko he sähkön, jota en itse tarvitse.

Testaan käytännössä kodin energiatehokkuutta esimerkiksi lainaamalla sähkönkulutusmittarin kunnan ympäristötoimelta tai sähköyhtiöltä. Teen seurantaa kodin energiankulutuksesta esimerkiksi lämmityksen, sähkön ja veden osalta. Lasken kuinka paljon voisin säästää muuttamalla kulutuskäyttäytymistäni. Pohdin miten muutos kulutuksessani vaikuttaa ympäristöön.

Lisää vinkki

Liite