Vaeltaja hallitsee kanootin tai kajakin erilaisissa olosuhteissa. Hän osaa meloa turvallisesti ja osaa järjestää turvallisen melontaretken. Vaeltaja tietää mitä erityisvarusteita kanoottivaellukselle tarvitaan ja mitä vaatimuksia tavaroiden pakkaamisella kanoottivaellukselle on.

Valikko

Melomassa


Tavoite:

Vaeltaja hallitsee kanootin tai kajakin erilaisissa olosuhteissa. Hän osaa meloa turvallisesti ja osaa järjestää turvallisen melontaretken. Vaeltaja tietää mitä erityisvarusteita kanoottivaellukselle tarvitaan ja mitä vaatimuksia tavaroiden pakkaamisella kanoottivaellukselle on.

Kuvaus:

Vaeltaja toteuttaa vähintään yhden yön kestävän melontavaelluksen.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: Retkeily Turvallisuus Vesillä liikkuminen
Johtamistaito: Organisointitaidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja voi toimia melontaretken pääjärjestäjänä tai johtaa yhteistä suunnittelua. Vartionjohtaja jakaa etukäteen valmisteltavat asiat muille vaeltajille. Hän muistaa ottaa turvallisuusasiat (esimerkiksi pelastusliivit, ilmoitus reitistä, valot) esiin suunnittelussa. Luotsi voi tukea auttamalla kanoottien hankkimisessa ja sopivan vaellusreitin valitsemisessa. Tarvittaessa luotsi tutustuu etukäteen vaeltajien melontaretkisuunnitelmaan ja varmistaa, että turvallisuustekijät on otettu huomioon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Vesillä liikkuminen

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Teemme viikonloppuvaelluksen. Vaelluksen aikana harjoittelemme myös toimimista tilanteissa, joissa kanoottimme tai kajakkimme kaatuu.

Jos lippukuntamme kesäleiri tai syysretki on vesistön äärellä, vaeltajavartiomme voi meloa leirille. Lähdemme liikkeelle jo päivää aiemmin tai ilmoitamme leirinjohtajalle saapuvamme paikalle vasta myöhemmin. Matkan aikana suunnittelemme melontapisteen nuoremmille leiriläisille pidttäväksi.

Pelaamme kanoottipesäpalloa. Kanoottipesäpalloa pelataan tennispallolla ja mela toimii mailana. Muuten kanoottipesäpalloa pelataan tavallisilla pesäpallosäännöillä.
Lähde: Scouterna

Kanoottipurjehdus: Rakennamme kanoottiin purjeen pressusta ja kepistä. Turvallisuus lisääntyy jos useampi kanootti kiinnitetään toisiinsa.
Lähde: Scouterna

Kanoottipujottelu: Melomme sellaiseen jonoon, jossa jokaisen kanootin välillä on pari metriä. Miten lähempänä olemme toisiamme, sitä vaikeampi tehtävä on. Viimeisessä kanootissa istuva pujottelee toisten kanoottien ohi ja jää ensimmäiseksi. Se, joka nyt jäi viimeiseksi, jatkaa samalla tavalla kunnes kaikki ovat pujotelleet.
Lähde: Scouterna

Melontasähly: Jaamme ryhmämme kahtia ja merkkaamme kaksi maalia. Pallona käytämme kevyttä jalkapalloa tai vastaavaa. Muuten pelaamme melontasählyä tavallisilla sählysäännöillä.
Lähde: Scouterna

Yritämme kävellä parin kanssa kanootin laitoja pitkin. Laitamme melan molempien laitojen yli ja otamme siitäa tukea kun varovaisesti nousemme laidoille. On makuasia nouseeko toinen ensin ja sen jälkeen toinen tai nousevatko molemmat samaan aikaan. Kun molemmat seisovat laidoilla, kävelevät he keskipistettä tai kärkiä kohti. Tavoitteena on kävellä edes takaisin kaatamatta kanoottia. Jos olemme niin taitavia, ettei kanootti kaadu, voimme laskeutua takaisin istumaan samalla tavalla kun nousimme seisomaan. Yleensä kanootti kuitenkin kaatuu, jolloin seuraavaksi voimme harjoitella kanoottiin nousemista vedestä tai toinen kanootti voi harjoitella pelastamista.
Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Lisää liite