Partiokasvatus / Partiomenetelmä

Partiomenetelmä

Partiomenetelmä vastaa kysymykseen, miten partiossa päästään päämäärään. Se siis kuvaa yleisellä tasolla ne toimintatavat, joilla kasvatetaan ”kunnon kansalaisia”. Suomalainen partiomenetelmä pohjautuu maailmanjärjestöjen, WAGGGSin ja WOSMin, partiomenetelmiin. Partiomenetelmä on kokonaisuus, jossa kaikki osat ovat yhtä tärkeitä.

Kaikkien osien tulee olla mukana partiotoiminnassa. Tämän ei tarvitse toteutua tietenkään joka hetki vaan toiminnan kokonaisuudessa. Niinpä yksittäistä tapahtumaa ei voi suunnitella partiomenetelmän mukaan, mutta kokonaisuuksia kuten partioleiriä tai vartion toimintasuunnitelmaa voidaan suunnitella ja arvioida partiomenetelmän määrittelyä käyttäen ovatko kaikki osa-alueet toiminnassa mukana.

Partiomenetelmä koostuu yhdeksästä osa-alueesta

Partiomenetelmä on partiolle valittu kasvatuskeinojen kokonaisuus. Osan näistä keinoista, kuten toiminnan luonnossa, on jo B-P aikanaan valinnut. Toiset keinot, kuten tekemällä oppiminen, on kiteytetty myöhemmin tähän muotoon.

Partiomenetelmä kokonaisuutena on partiossa kuitenkin muodostunut jo perinteeksi. Se on suunnilleen samanmuotoinen kaikissa partiojärjestöissä.

Tärkeää on, että partiomenetelmän kaikkia keinoja käytetään lasten ja nuorten toiminnassa. Partiomenetelmä ei toimi, jos jokin sen osa-alue ei toteudu. Sen osa-alueita ei voi laittaa tärkeysjärjestykseen. Kyseessä on kokonaisuus, ja minkä tahansa osa-alueen puuttuminen vaikuttaa kokonaisuuteen. Vertailukohtana voidaan käyttää esimerkiksi auton toimintaa: siinä on useita eri osa-alueita, esimerkiksi ohjaus, voimansiirto, jarrut, kori ja sisustus. Auto tarvitsee kaikkia niitä, vaikka jarrua ei koko ajan painettaisikaan. Auton toiminnan kannalta ei voi sanoa, mikä niistä on tärkein. Ne muodostavat kokonaisuuden, joka toimii yhdessä. Tässä on partiomenetelmä kuvattu lyhyestí.

 

Lupaus, tunnus ja ihanteet

Partiolaisen lupaus, ihanteet ja tunnus kuvaavat partion arvoja. Partiolainen pyrkii toimimaan näiden arvojen mukaisesti.

Symboliikka
Partion symboliikka muodostuu yhteisesti merkityksellisiksi koettujen toimintatapojen ja tunnusten kokonaisuudesta. Symboliikka tukee oman, ryhmän ja yhteisön identiteetinkehittymistä.

Oma partiopolku
Innostava ja sopivan haastava toiminta auttaa kasvamaan ja kehittymään omalla partiopolulla. Partiossa opitaan yksin ja yhdessä taitoja elämää varten. 

Ryhmässä toimiminen
Partiossa toimitaan vertaisryhmissä, joissa tehdään päätöksiä ja kannetaan vastuuta yhdessä. Oma ryhmä on turvallinen ympäristö harjoitella johtajuutta ja vuorovaikutusta.

Tekemällä oppiminen
Partiossa opitaan yhdessä kokemalla ja tekemällä. Etukäteen suunnittelu ja jälkikäteen reflektointi tukevat oppimista.

Aikuinen tuki
Partio on nuorten liike, mitä aikuiset tukevat. Aikuinen tukee lapsen ja nuoren yksilöllistä kasvua, osallistumista sekä vaikuttamismahdollisuuksia kuunnellen ja auttaen. 

Hyvän tekeminen
Partiossa opitaan kantamaan vastuuta itsestä ja muista. Partiolainen rakentaa parempaa maailmaa, on aktiivinen kansalainen ja toimii yhdessä muiden kanssa yhteisöjensä hyväksi.

Toiminta luonnossa
Luonto on partiossa keskeisin kasvamisympäristö. Luonnossa toimiminen rakentaa henkilökohtaista luontosuhdetta. 

Elämyksellisyys

Partiossa koetaan pieniä ja suuria elämyksiä sekä seikkailuja erilaisissa ympäristöissä. Partio tarjoaa mahdollisuuden pitää hauskaa yhdessä. 

 

Työkalu partiomenetelmän toteutumisen seuraamiseen ryhmänjohtajalle: Partiomenetelmätyökalu 

Video partiomenetelmästä:

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry