Toimintavinkkejä perhepartioon ilman yhteistä kieltä

Kuva: Meeri Rasivirta

TUTUSTAAN ERI TAPOIHIN TEHDÄ NUOTIO

Johtaja tuo mukanaan erilaisia nuotion tekovälineitä sekä kuvia erilaisista nuotioista. Pienryhmissä kokeillaan näitä erilaisia nuotion sytyttämistapoja.  

JOKAISENOIKEUDET

  • Käydään läpi jokaisenoikeuksia. Mitä saan Suomessa tehdä luonnossa ja mitä en? Kuvat tukena, kuvakortit lajitellaan sallittuihin (vihreä) ja ei sallittuihin (punainen) laatikoihin. 
  • Ulkona merkitään kaksi puuta, joista toinen on KYLLÄ-puu ja toinen EI-puu. Ohjaaja kertoo väittämiä ja nostaa ylös kuvakortin, esimerkiksi: "Saan poimia metsästä marjoja." Perheiden tulee valita mielestään oikea vaihtoehto ja juosta sen puun luokse. 

 

Materiaalia:

Lataa kuvakortit tästä tulostettavaksi

Partion kuvallinen juliste jokaisenoikeuksista

Suomen Ladun juliste englanniksi

 

TUTUSTUMINEN LIPPUKUNNAN KÄMPPÄÄN

Käydään yhdessä läpi toimintatavat kämpällä:  

  • Miten siellä peseydytään ja käydään vessassa 
  • Ruokailu ja tiskaus kämpällä
  • Missä nukutaan ja mitä tarvitsee nukkumista varten 

KIRJASTO

Vieraillaan lähikirjastossa. Keskustellaan etukäteen, että kirjastossa saa tutustua kirjoihin ja myös lainata niitä kotiin. Hankitaan yhdessä kirjastokortit. Mitä muita palveluja kirjasto tarjoaa (ompelukoneita lainaan, vaihtopiste, pelejä, taidetta...)?

PERHEIDEN OMAT SUOSIKKIRUOKARESEPTIT

Jokainen perhe esittelee jotakin omaa: arkiruokareseptin (jotka vaikkapa kokataan trangialla), leivonnaisen tai muun ruuanlaittoon liittyvän tavan tai taidon.Jokainen perhe tuo oman suosikkireseptinsä mukaan partiokokoukseen. Ryhmät voidaan sekoittaa ja tehdä ryhmittäin perheiden suosikkileivonnaisia.

KIERRÄTYS

  • Perhepartioretkellä perheet keräävät matkalla näkyvät roskat sekä lajittelevat ne oikeisiin paikkoihin retken jälkeen - tämän voi yhdistää myös kirjastovierailuun. 
  • Perinteisen ongintaleikin voi yhdistää kierrätyksen harjoitteluun, eli perheet onkivat suuren kankaan takaa "merestä" erilaisia roskia, jotka he voivat vuorotellen tai yhdessä keskustellen lajitella oikeisiin kierrätyskohteisiin. 

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry