Tips på program för familjescoutgrupp utan gemensamt språk

Bild: Meeri Rasivirta

GRUPPEN BEKANTAR SIG MED OLIKA SÄTT ATT GÖRA UPP ELD

Ledaren tar med sig grejer som behövs för att göra upp eld (ved, tände, tändstickor eller liknande...) och bilder av olika typer av eldar. Familjescouterna testar i små grupper dessa olika sätt att göra upp eld.

ALLEMANSRÄTTEN

  • Gruppen går igenom allemannsrätten; vad får man göra i naturen i finland och vad får man inte göra? Använd bildkort som stöd och sortera bilderna i en grön kategori (tillåtet) och en röd kategori (inte tillåtet). 
  • Märk ut två träd i skogen; ett JA-träd och ett NEJ-träd. Ledaren läser upp påståenden och lyfter upp bildkortet så alla kan se det, till exempel "Jag får plocka bär i skogen". Familjerna ska avgöra om påståendet stämmer eller inte och springa till rätt träd. 

 

Material:

Bildkort att ladda ner och printa ut

Plansch över allemannsrätten (texterna på planschen är på finska, men själva planschen kan användas oberoende av språk)

Suomen Latus allemansrätten-plansch på engelska

 

BEKANT MED KÅRENS STUGA

Gruppen går tillsammans igenom hur olika saker fungerar i kårens utfärdsstuga:  

  • Hur och var tvättar man sig och går på wc/dass? 
  • Måltider och disk i stugan
  • Var sover man och vilken utrustning behövs för övernattning? 

BIBLIOTEK

Gruppen besöker biblioteket. Prata på förhand om att på biblioteket får man bekanta sig med böckerna och också låna av dem. Skaffa bibliotekskort tillsammans. Vilka andra tjänster erbjuder biblioteket? (symaskiner att låna, utbytespunkt, spel, konst...?)

FAMILJERNAS EGNA FAVORITRECEPT

Varje familj presenterar nånting; recept på vardagsmat (som man till exempel tillsammans kan laga på stormkök), bakverk eller någon annan sed eller specielkunskap gällande bakning eller matlagning. Varje familj hämtar med sig sitt favoritrecept till mötet. Gruppen kan till exempel spjälka upp sig i blandade mindre grupper och gruppvis laga familjernas favoritbakverk.

ÅTERVINNING

  • På familjescoututfärden samlar familjerna med sig skräp som de hittar och sorterar dem på rätt stt efter utfärden - detta kan kombineras med besöket på biblioteket. 
  • Den traditionella fiske-leken kan kombineras med sopsortering så att familjerna "ur havet" bakom ett uppspänt tyg fiskar upp olika typer av skräp som de sedan antingen i tur och ordning eller alla tillsammans ska återvinna på rätt sätt.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

Tölögatan 55
00250 Helsingfors