Scoutingens mål för fostran beskriver i detalj de mål som barn och unga fostras till att uppnå med hjälp av scoutmetoden och scoutprogrammet. Målen för fostran konkretiserar scoutingens syfte och är bundna till tid, samhälle och kultur.
Målet med fostran inom scoutingen är individer som fungerar aktivt och ansvarskännande gentemot sig själva, andra, samhället och naturen. I scouterna lär man sig färdigheter, kunskaper, attityder och värderingar som kan utnyttjas i livets olika delområden. Målsättningen för scoutfostran är att på ett genomgripande sätt och med hänsyn till personliga egenskaper stöda barn och unga och deras utveckling. De åldersgruppsspecifika målen för fostran finns utskrivna i scoutprogrammet.
Förhållandet till sig själv
En scout utvecklar sig själv som människa och söker sanningen i tillvaron. Hen accepterar att det finns något som är större än människan. En scout utforskar sin andlighet och lever i enlighet med den. En scout utvecklar sin identitet i förhållande till en tro eller annan åskådning. En scout strävar efter ett aktivt och balanserat liv och följer sunda levnadsvanor. Hen accepterar sig själv och sina egenskaper och kan sätta gränser för sig själv. En scout identifierar sitt eget kunnande, använder sin kreativitet och vågar kasta sig in i nya och annorlunda situationer. En scout vill lära sig nytt och hitta lösningar på problem hen möter. Hen kan ge och ta emot respons samt använda sig av respons som hen fått.
Förhållandet till andra
En scout respekterar andra människor och kan ta dem i beaktande. En scout kan identifiera och uttrycka sina känslor och åsikter på ett sätt som passar situationen. En scout förstår att det finns många olika slags människor. Hen identifierar sina egna förutfattade meningar och är beredd att omvärdera dem. Hen hjälper andra, även om det inte gynnar hen själv. En scout är en pålitlig vän som genom sitt agerande motverkar mobbning. En scout är ärlig och står vid sitt ord. En scout kan ha olika roller i en grupp och fungera både som gruppledare och gruppmedlem.
Förhållandet till samhället
En scout arbetar för fred och för gemensamma frågor. Hen vill utveckla sin levnads- och verksamhetsmiljö. En scout lägger märke till brister och orättvisor och ingriper för att rätta till dem. Hen sätter sig in i samhälleliga frågor, påverkar och deltar i beslutsfattande samt främjar demokrati. En scout är förtrogen med sin egen kultur, är intresserad av andra kulturer och respekterar andras övertygelser. En scout förstår att hen är en del av mänskligheten och känner ett globalt ansvar för en bättre framtid. Hen kan fungera som en konstruktiv medlem i en gemenskap både fysiskt och digitalt. En scout verkar enligt principerna för en hållbar utveckling.
Förhållandet till naturen
En scout upplever naturen som betydelsefull och vill värna om den. Hen respekterar naturen på grund av dess egenvärde samt förstår mångfaldens betydelse för människans välbefinnande och livet på jorden. En scout arbetar aktivt för att bevara och återuppliva en livskraftig och god levnadsmiljö också för kommande generationer. Hen bygger levnadsvanor som är i harmoni med jordklotets bärförmåga. En scout kan röra sig och fungera i olika miljöer och ta hänsyn till naturens känsliga balans.
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Snabblänkar