Målen för fostran åskådliggör scoutingens målsättning och är starkt tids- och kulturbundna. Scoutingens mål för fostran skrevs ned första gången på medlemsmötet 2006 för att beskriva dagens scouter. Trots att målen skrivits ned först nyligen så är deras budskap inte nytt. De uttrycker i ord det som alltid styrt vår verksamhet. Målen ger ett skriftligt uttryck för den scoutingens mångsidiga verksamhets, den röda tråd som löper genom åldersgrupperna. I målen för fostran står nu antecknat vad som i vår kultur och vår tid anses vara en god medborgare och hur ett balanserat liv baserat på scoutingens värdegrund ser ut.
Målen för fostran är uppgjorda som stöd för den äldre ledaren. För patrulledaren räcker det att han känner till åldersgruppens program. Då det nuvarande scoutprogrammet utarbetades beaktades målen vid utvecklingen av scoutmetoden, programmets uppbyggnad och aktiviteterna. Därmed finner man dem också i den konkreta verksamheten och genom programmet kan målen uppfyllas. Kårens äldre ledare måste ändå känna till målen, såväl de allmänna som de åldersgruppsspecifika så att de kan förstå åldersgruppsverksamheten i sin helhet. Detta är viktigt i synnerhet för den åldersgruppsansvariga.
Målen för fostran omfattar fyra olika synvinklar, dvs. förhållandet till sig själv, till andra, till samhället och till omgivningen. Målen har formulerats så att de är vägledande i alla åldersgrupper. Det förhållande till gud som ingår i scoutingens värdegrund nämns inte separat bland målen för fostran utan begreppet upptas på ett eller annat sätt i alla fyra synvinklar.
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Snabblänkar