Valikko

Även jag leder - Ledarskapsberättelser

Här har vi samlat en berättelse för varje månad om olika ledare. Materialet kan användas till exempel som kvällsberättelser, eller som en saga att läsa upp under en stilla stund. Ledaren kan förkorta eller anpassa texten enligt vad som passar bäst för gruppen.

Efter varje text finns tre påståenden som gruppen får fundera på och diskutera tilldsammans. Gruppens medlemmar berättar om de håller med påståendet eller inte, till exempel genom att visa tumme upp eller tumme ned; eller genom att ställa sig på en åsiktslinje enligt hur mycket de håller med påståendet. Efter det får alla som vill berätta varför de håller med eller inte håller med påståendet. (Uppmuntra gärna alla att uttala sig åtminstone en gång under diskussionen.)

 

Januari: Enni Rukajärvi (1990 -)

”När Enni Rukajärvi fick olympiskt brons i Syd-Korea i början av 2018, var det många idrottsfans som kippade efter andan. Fyra år innan stod hon på podiet i Ryssland med en silvermedalj kring halsen. Enni beundras inte bara för sina idrottsprestationer, hon är även en av de idrottare i vårt land som vågar ta ställning. Hon väljer sina samaretspartners noga med ekologiska värderingar i fokus. Då Enni är med i reklamer, vill hon inte bara marknadsföra, utan också tala om värderingar, som är viktiga för henne. Då Enni rest runt världen, har hon sett att klimatförändrigen förstör snön och vår natur. Hon har gett sitt stöd åt många miljöorganisationer som jobbar för att motverka klimatförändringen. Inte så konstigt, att Enni blev vald till årets förebild på Idrottsgalan 2017.

Enni är född i Kuusamo, som äldsta barnet i en familj med bondgård och mjölkkor. Ennis föräldrar, som bor i Rukajärvi by, har stött Enni i hennes snowboardhobby och förstått att Enni inte har möjlighet att ta över gården. Gården är ändå viktig för Enni, hon njuter av naturen och tystnaden. Då Enni började gymnasiet flyttade hon till Vuokatti. Där kunde hon både studera och satsa på snowboardingen på samma ställe. När Enni som 19-åring vann TTR-turnén i USA blev hon proffessionell åkare över en natt. Enni värdesätter sina vinster i US Open och X-games högt, de är trots allt de mest uppskattade tävlingarna bland snowboard-åkare. Ennis framgång har krossat fördomar och attityder gentemot kvinnliga snowboard-åkare. Jämställdhet är viktigt för Enni, hon anser att alla borde ha samma förutsättningar oberoende av kön och bakgrund. Redan som barn märkte hon att man försökte göra skillnad mellan flickor och pojkar. Enni gillade inte detta, hon ville vara lika bra som pojkarna och såg inga hinder för det.

Enni skriver blogg på sin sponsors sida och berättar i bloggen att snowboarding var ett naturligt val av hobby eftersom hon är hemma från Ruka där backarna var nära till hands. Enni började åka snowboard som 9-åring, även om hon också aktivt höll på med show-dans en tid. Enni berättar att snowboarding är fascinerande för att man alltid kan lära sig något nytt. Då man får jobba med det man älskar syns det som en positiv attityd. Ju större utmaningar Enni råkar ut, desto bredare ler hon. Enni tänker åka snowboard så länge det är möjligt, men skador kan påverka en lång karriär. När Ennis proffskarriär är över tänker hon antingen utbilda sig för ett nytt yrke eller fortsätta jobba inom snowboarding. Innan det står hon antagligen på högsta podiet ännu många gånger.”

Källa: Tuomi, Elina (2018) Itsenäisiä naisia 70 suomalaista esikuvaa Helsinki: Kustantamo S&S

Påståenden:
1. En känd person kan påverka i klimatfrågor med sitt agerande
2. En vanlig person kan pårverka i klimatfrågor med sitt agerande
3. Man kan kallas ledare endast om man har underlydande.

Februari: Kung Georg VI (1895-1952)

“Botande vänskap

En förtvivlad man stod utanför dörren till en talterapeuts mottagning. Mannen led av kraftig stamning. Han hatade att hålla tal. Orden fastnade i halsen och bokstäverna hakade upp sig. Tyvärr hörde det till hans jobb att hålla tal inför stora folkmassor. Då kunde han inte undvika att tala. Mannen hade blivit retad. Försöket att bota stamningen genom att lägga marmorkulor i munnen medan han talade hade inte fungerat. Hans fru hade föreslagit att han skulle ta kontakt med en talterapeut, och där stod han nu.

Mannen som drev mottagningen hette Lionel Logue. Logue var en talterapeut som under åren hade utvecklat egna metoder. Hans rykte hade spridits som en löpeld kring London och till hans mottagning kom allt från små barn till åldringar. Lionel ville kunna hjälpa också den förtvivlade mannen med hans stammande.

Tillsammans övade Lionel och mannen andningstekniker, övade avslappning av munnen, halsen och hela kroppens muskler och i månad efter månad gjorde de olika ljudövningar . Till exempel testade Lionel på att ge hörlurar åt mannen, spela musik ur dem och samtidigt be mannen att läsa högt en bok. Utan att förvarna mannen så bandade Lionel in läsandet och spelade senare upp det för honom. När mannen hörde sin egen röst så kunde han nästan inte tro att det var hans egen röst han hörde. Han hade läst upp stycket utan att stamma. Även om stammandet fortsatte utan hörlurarna, så gav tricket mannen hoppet om att han skulle kunna lära sig att tala utan att stamma.

Talterapeuten och mannen samarbetade i flera årtionden. Relationen förvandlades från terapi till vänskap. När mannen höll tal så stod terapeuten bredvid honom. Lionel var även på plats den tredje september 1939, när mannen höll sitt livs viktigaste tal. Andra världskriget hade just börjat, och mannens hemland, Storbritannien, skulle delta. Han hade som uppgift att berätta denna chockerande nyhet åt miljontals lyssnare i direkt radiosändning.

Mannen stod på ett podium i ett litet rum. Han hade tagit av sig sin jacka, fönstret var öppet och frisk luft strömmade in. I rummet fanns endast mannen och mikrofonen. Och förstås hans terapeut, Lionel Logue. När lampan tändes talade mannen till folket. Han talade lugnt, tydligt, övertygande och utan att stamma.

Mannen som hade överkommit sin stamning var kung Georg VI, som härskade i Storbritannien mellan 1936-1952. Från och med 1952 har Storbritanniens drottning varit Georg VI:s dotter, drottning Elizabeth II.”

Källa: Pääskysaari, Jenni (2019) Hetki ennen kuin maailma muuttui. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava

Påståenden:
1. En bra ledare har inga svagheter
2. Det sägs att i nöden prövas vänner. (Dvs då man är i en mycket svår situation så märker man vilka som är ens vänner.) Håller du med?
3. I skrämmande situationer måste ledaren hålla sig lugn

Mars: Supercell

“När Ilkka Paananen var i högstadieåldern spelade han aktivt datorspel – Sim City, Dune, Civilization och NHL94. Efter gymnasiet blev han teknolog med produktionsekonomi som huvudämne. Då han studerat i några år träffade han på ett gäng som delade hans passion och redan hade en gemensam dröm: att grunda ett eget spelbolag.

Alla andra ville utveckla spel och de behövde någon för att sköta allt annat, har Ilkka sedermera berättat. Så som 22-åring blev han VD för ett spelbolag vid namnet Sumea.

Det var ingen rivstart. På lönedagen fick den person lön som hade de flesta obetalda hyrorna i rad. Studielån användes för att driva bolaget. En av grundarna var Mikko Kodisoja, även han i tjugoårsåldern.

Fem år efter grundandet gick det till slut bra för Sumea: det såldes åt en amerikansk firma, och Ilkka blev som 26-åring chef för hela speljättens europeiska avdelning. Bolaget växte, hade 400 anställda och styvnade. År 2010 lämnade Mikko och Ilkka firman.

En ny gemensam dröm föddes: att grunda ett ännu bättre spelbolag. Nu visste vännerna hur man gör det.

Mikko och Ilkka grundade spelbolaget Supercell tillsammans med spelutvecklare Lassi Leppinen, programmerare Visa Forstén, serverarkitekt Niko Serome och spelartist Petri Styrman. Målet var kanske att lite likt NHL-lagen, samla ihop ett lag av de bästa spelarna i respektive spelposition.

År 2011 började Supercell sin verksamhet i ett 30-kvadrats rum i Ängskulla i Esbo. Arbetsbord och -stolar införskaffades från återvinningcentralen. Från de tiderna har det sparats ett foto, på vilket Ilkka arbetar med en pafflåda som arbetsbord. Gänget började tillsammans utveckla ett invecklat Facebookspel med namnet Gunshine. Planen övertygade utländska sponsorer, och strax var nästan tio miljoner euro ihopsamlade för att utveckla hiten.

Att hiten aldrig kom var hemskt. Gunshine fick inte spelarna att fastna på kroken – kanske hann Facebookspelens tid redan gå förbi. Supercell-gänget var tvungna att medge att strategin hade varit fel. Ytterligare ett Facebookspel gick i graven utöver Gunshine.
En helomvändning blev Supercells räddning. Istället för Facebook började man nu utveckla mobilspel, speciellt för pekplattor. År 2012 blev bondgårdsspelet Hay Day färdigt. Där var den äntligen: en stor hit.

Hay Days efterföljare Clash of Clans blev en ännu större hit. Plötsligt började ädelstenar och andra tokens som köptes inom spelen producera miljoner euro åt Supercell varje dag. År 2016 passerade Supercells marknadsvärde tiomiljardsgränsen.

Ilkka fungerar fortfarande som VD för bolaget. Mikko leder spelteamet. Och Ilkka har också fått ett riktigt arbetsbord att ha sin dator på.”

”Om alla idéer lyckas, är det ett tecken på att man inte har varit tillräckligt kreativ. Hos oss är det ok att misslyckas. Framgångarna fyller på lärdomarna från misslyckandena.” –Ilkka Paananen

Källa: Jäkkö, Emmi & Salusjärvi, Aleksi (red.) (2019) Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille). Helsingfors: Into Kustannus Oy 

Påståenden:
1. Det irriterar mig om jag misslyckas.
2. Det är trevligt att försöka pånytt på något man tidigare misslyckats med.
3. Om en ledare misslyckas så är hen en dålig ledare.

 

April: Leena Peltonen-Palotie (1952-2010) Genetiker

“Då Leena ännu var ett barn, insjuknade hennes lillebror i svår diabetes. Föräldrarna var förskräckta då brodern på grund av sjukdomen flera gånger hamnade i chock. Då bestämde sig Leena att hon ska bli läkare som stor. Hon tänkte att läkarna kommer att bota diabetes, så fort de kommer på vad det beror på.

Leena älskade att gå i skola, och gjorde alltid mer läxor än vad som krävdes. Att sticka yllestrumpor gillade hon däremot inte alls. Detta är en hemlighet, men Leena betalade till och med sin kompis för att denna skulle göra yllestrumpans hel klar. Hon tänkte att det för den blivande läkaren var bäst att koncentrera sig på böcker istället för på handarbete, och där hade hon säkert rätt.

Eftersom Leena ville bota sjukdomar, började hon i ett tidigt skede fundera på vad dessa beror på. Svaren hittades till slut i generna. Gener är som ett recept, vars huvudingredienser skapar människan: från dina gener kan man få reda på din hårfärg, dina förfäders födelseort och mycket annan information. Då föräldrarnas gener förenas i ett gemensamt barn kan barnet exempelvis få moderns ögon och faderns mun. Nackdelen är att även sjukdomar kan vara ärftliga.

Istället för sjukhusläkare blev Leena genetiker. Genom att studera laboratorieprov märkte hon att en ärftlig sjukdom syns som en förändring i människans celler. Dessa cellförändringar kunde Leena studera i all oändlighet.

Så fort Leena hade doktorerat klart for hon till Universitetet i New Jersey i USA för att forska i sjukdomars ärftlighet. Under samma år uppnåddes stora genombrott inom genforskningen, och forskningen i Leenas arbetsgrupp fortskred i snabb takt.

Då Leena återvände till Finland var genforskning inte lika viktig här som i resten av världen. Leena vågade ändå tro på att man tack vare hennes arbete någon dag kunde förhindra ett flertal barn från att insjukna i allvarliga sjukdomar, och att man kunde utveckla bättre vårdmetoder för dessa sjukdomar. Så blev det till sist, och Leena blev en av världens bästa genforskare samt sin tids kändaste finländska vetenskapsman.

Arbetsgruppen som Leena ledde hittade flera finländska folksjukdomars genförändringar, vilket möjliggör t.ex. igenkänning av laktosintolerans och möjlighet till rätt sorts vård. Leena blev också professor och undervisade ett stort antal ungdomar i att ständigt hitta ny information från gener.

Tack vare Leenas ihärdighet har man idag kunskapen att leta efter och känna igen många sjukdomar ”

Källa: Anttonen, Taru & Karppinen, Milla (toim.) (2018) Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Helsinki: Into Kustannus Oy

Att fundera på och diskutera:
1. Hurdan är en ihärdig människa? Kan du nämna en?
2. Hurdan är en flitig människa? Kan du nämna en?
3. Är det viktigare att skaffa sig ny kunskap, eller att lära ut det man kan till andra?

Maj: Muminmamman

“Muminmamman tar hand om alla. Hon tar hand om familjens saker, sprider lugn och frid i sin omgivning och är en älskande mor till mumintrollet och alla hans vänner. Råttor som mymlor; alla är välkomna. Hon kommer ihåg allas födelsedagar och födelsedagsbarnet får välja dagens efterrätt.

Muminmamman har alltid mycket sysslor att göra och man ser henne ofta dela ut mat, drycker och goda råd. Hon bär så gott som alltid ett rödvitrandigt förkläde. Hon hittar oftast en lösning på problemen. Då en komet höll på att störta i Mumindalen, var mumintrollet säker på att allt skulle lösa sig med hjälp av muminmamman.

Då muminmamman behöver tid för sig själv går hon ofta ut och samlar snäckor. Muminpappan är knappast den lättaste maken och mumintrollet hamnar ofta i fara och riskerar att hamna i trubbel. Men enligt Muminmamma lär sig alla av det som livet för med sig och av de misstag man begår längs vägen.”

Källa: Ardagh, Philip (2017) Tove Janssonin Muumilaakson maailma. Helsinki: WSOY Englanninkielinen alkuteos The World of Moominvalley

Påståenden:
1. Man känner igen en ledare på hen ger order till andra.
2. Med snälla människor är det trevligt att göra olika saker.
3. En person som andra litar på är en ledare.

 

Augusti: Roni Bäck (1993-) Youtuber

”På skolgården stod en blond pojke. Ryggsäcken var tung och ögonen trötta. Det hade varit en tidig väckning och han var nervös inför att börja i den nya skolan. Som tur skulle familjen snart flytta närmare skolan, så behöver mamma inte mera vakna tidigt i gryningen för att köra Roni från landsbygden till lågstadiet i Helsingfors.

Flytten till den stora staden blev en stor förändring, det var inte lätt att slinka in i ett kompisgäng. Roni var tyst och också lite blyg, men i smyg drömde han om att uppträda. Han gillade att underhålla andra. Det gjorde honom också glad.

Men blygheten gav sig inte. Med tiden började han också känna press på hur han skulle se ut. Roni var som tur fiffig och hittade på ett sätt att uppträda. Han började ladda upp spelvideon på YouTube, där han talade till sin publik medan han spelade. I och med att det bara var spelet som syntes på skärmen och inte Roni själv så kunde han fast spela in showen i bara sina kalsonger!

Roni övade länge och flitigt på att göra videon. Så småningom vågade han visa sig framför kameran. Temat i filmerna blev alltmer friare. Filmerna blev en succé och antalet visningar bara steg och steg. Till slut hade filmerna miljontals visningar. En sådan popularitet i det lilla Finland var en speciell sak.

Nu har det redan gått ett tag sedan skoltiderna. Framför den stora människosvärmen står en nästan två meter lång man, youtubern Roni Bäck, och ser ut över Tubecon-publiken som skriker av iver. Tubecon är ett evenemang för YouTube-stjärnor och deras fans. De minsta i publiken sitter på föräldrarnas axlar för att se bättre. Telefonkamerorna skiner. På hur många blivande youtubers videon hamnar månne Roni idag?

Som en youtuber är Roni känd för sina roliga påhitt. Som till exempel då han flyger en potatis med en drone, då han filmar en banan eller då han uthärdar en mobilstrejk. Men han talar också om viktiga saker. Klimatförändringen och ungas marginalisering är teman som Roni vill tala om inför sina fans. Många barn har börjat följa nyheterna tack vare Ronis videon. Han kan tala också om allvarliga saker på ett sätt som lockar till skratt.

Roni vill vara en god förebild, som en storebror för sina följare. Han uppskattar sina fans och läser alla meddelanden han får. Han har bevisat att också de blyga kan uppträda, och att youtubande är ett bra drömyrke, även om föräldrarna ibland påstår något annat.”

Källa: Anttonen, Taru & Karppinen, Milla (toim.) (2019) Sankaritarinoita (kaikille). Helsinki: Into Kustannus Oy

Tankeställare:
Roni har genom sina videon talat om till exempel klimatförändring och ungas marginalisering.
1. Om du skulle vara en känd youtuber, vilken sak skulle du vilja påverka?
2. Hurudan är en god förebild?
3. Måste en ledare vara en god förebild?

 

September: Beatles (1960-1970)

The Beatles var under sin tid ett av de första superpopulära banden och de är fortfarande ett av de populäraste och mest kända banden genom tiderna.

”Hej Jules, allt blir bättre!

En man satt i en bil och tänkte på den lilla pojken han var på väg att träffa. Pojkens föräldrar hade nyligen skilt sig, och pojken var förståeligt nog ledsen. Mannen ville på något sätt berätta för pojken att allting nog ordnar sig, att sorgen lättar med tiden. Pojkens smeknamn var Jules, och medan han körde funderade mannen på orden “Hej Jules, allt blir bättre…”

Mannen i bilen var Paul Mc Cartney, frontfigur för bandet The Beatles. Pojken som Paul ville trösta var Julian “Jules” Lennon. Han var son till Pauls väns, The Beatles andra fronfigur John Lennon.

Senare blev orden till en sång med namnet Hey Jude. Den gavs ut år 1968 och blev en av de mest kända låtarna i världen.”

Källa: Pääskysaari, Jenni (2019) Hetki ennen kuin maailma muuttui. Helsingfors: Aktieförlaget Otava

Tankeställare:
1. En vuxen kan trösta ett barn.
2. Ett barn kan trösta en vuxen.
3. En ledare behöver inte trösta någon.

 

Oktober: Juliette Gordon Low (1860-1927)

“Juliette föddes i USA i delstaten Georgia i Savannah. Föräldrarna kallade henne för Daisy, men hennes syskon kallade henne för Crazy Daisy (galna Daisy), eftersom man aldrig visste vad hon skulle hitta på till nästa.

På grund av en öroninflammation led Daisy av en hörselskada redan från tidig barndom. Då hon firade sitt bröllop flög ett riskorn in i hennes öra, och hon förlorade sin hörsel helt och hållet. Det var början på ett olyckligt äktenskap. Då Daisy var 45 år gammal dog hennes make i Storbritannien där de bodde, och Daisy hade ingen aning om vad hon skulle göra. Hon bestämde sig för att fara ut i världen för att resa, och såg allt från Egyptens högsta pyramid till Indiens djupaste djungel. Till slut återvände hon till Storbritannien.

I Storbritannien träffade Daisy Robert Baden-Powell, som var scoutrörelsens grundare. Tack vare Roberts inflytande gick Daisy med i flickscouternas verksamhet. Hon startade sin egna avdelning i Skottland, och undervisade flickorna om lägerliv, kartläsning, knopar och eldslagning.

Daisy blev förvånad över hur mycket människan påverkas av att vara i naturen, och genom att lära flickorna att klara sig självständigt lyckades Daisy hjälpa dem att nå en helt ny nivå av självsäkerhet.

På den tiden erbjöds det även andra aktiviteter för flickor, men många av de saker Daisy lärde ut ansågs olämpliga för unga kvinnor. Det sades att flickor borde lära sig sy och städa, och inte hålla på med ett och annat ute i leran.

Daisy visste att det inte fanns någon logik i tankesättet. Hon ville att så många flickor som möjligt skulle lära sig praktiska kunskaper samt uppleva friheten av friluftslivet. Så hon reste tillbaka till Amerika, ringde sin kusin och sade “Jag har ett ärende till flickorna i Savannah, i hela Amerika, i hela världen, och vi ska börja berätta om det ikväll!”.

Snart spriddes hennes vision i hundratals avdelningar till miljoner flickor omkring i USA.

Daisy dog år 1927, och på hennes begravning deltog hundratals scoutflickor. Hittills har över 50 miljoner flickor varit med i scoutrörelsen, till dessa hör bl.a. Taylor Swift, Michelle Obama och Mariah Carey.”

Källa: Brooks, Ben (2018) Rohkeiden lasten kirja. Suomentanut Mika Oksanen Helsinki:readme.fi Englanninkielinen alkuteos Stories for Kids Who Dare to be Different

Tankeställare
1. Vilken viktig färdighet har du lärt dig i scouterna?
2. Vilka viktiga egenskaper och färdigheter ska en bra ledare ha?
3. Varför blev scouting så populärt?

November: Martti Ahtisaari (1937-)

“En kall vinternatt packade mamma snabbt ner Martti och det ringa bagaget i släden. Det dundrade vid horisonten och fienden var nära. För den två-åriga Martti var det här den första avfärden. Men han var inte rädd, mamma, moster och kusinerna var ju med. Tvärtom – resan kändes spännande.

Mamma visste inte då hon packade sina bylten att Martti med tiden skulle bli en vagabond. Med årens lopp skulle det komma att bli över tusen avfärder, men denna första evakueringsresa från Viborg till Niittylahti i närheten av Nyslott var alltings början. Karelarpojken blev lärare, president, nobelpristagare och världskänd fredsmäklare. Hur gick det så?

Martti inspirerades av unga människor och nya tankar. Han ville bli lärare. Men när han som nyutexaminerad lärare efter ett års arbete erbjöds fast tjänst, bestämde han sig istället för att åka till Pakistan. År 1960 åkte man till Sverige från Uleåborg, några få åkte kanske till USA, men aldrig till Pakistan. Marttis beslut väckte mycket förundran.

Efter att ha bildat familj åkte Martti med sin fru och sin son till Tanzania och blev bekant med hela den afrikanska kontinenten, befrielserörelserna där och deras huvudmän. Från Tanzania flyttade familjen till New York för att ställa sig till FN:s tjänst. Martti utvecklades till en ansedd tjänsteman och internationell diplomat. I FN arbetade Martti som specialsändebud för Namibia. Han fick besöka landet först precis före det blev självständigt.

Den intensiva perioden av självständighetssträvanden i Windhoek tog hårt på Martti. Landet var nära inre kaos, men med hjälp av FN:s målmedvetna handlingar blev Namibia självständigt. Martti var som en konstnär, som med hjälp av sin pensel sökte efter rätt penseldrag. I Namibia blev draget rätt. Det är Marttis käraste och mest nervslitande fredshandling. Och Martti och Eeva är även älskade i Afrika. De blev hedersmedborgare i Namibia år 1992.

‘Även om situationen är väldigt låst, ser Martti alltid en möjlighet i situationen’, minns Eeva. Dessa möjligheter såg Martti även i Kosovos och Aceh:s fredsförhandlingar.

I Kosovo-förhandlingarna tittade Martti det onda rakt i ögonen, utan att glömma att alla människor förtjänar att bli behandlade enligt FN:s fördrag om de mänskliga rättigheterna: alla människor föds fria och är jämställda i sitt värde och sina rättigheter. Kosovo förklarade sig självständigt 2008. För Kosovoalbanerna är Martti näst efter gud. Även i Aceh:s landskap i Indonesia är Martti förknippat med hopp. Hopp om stabilitet, hopp om en bättre framtid.

Martti ger sitt allt och ger ära till andra. Så här tänkte även Norges Nobelkommitté, som vill ge ära till Martti för det han gjort. Martti belönades med Nobels fredspris år 2008.

I Finland har Martti haft två uppgifter: Att vara den första presidenten som valts med direkt folkval och att grunda en egen organisation för fredsförmedling och konfliktlösning: CMI. Martti och CMI har förts framåt av den starka visionen att alla konflikter går att lösa. Att sätta sig in i grundorsakerna till dessa har varit Marttis hjärtesak – så att ingen måste fly från krig.

‘Ingen lämnar sitt hem om man inte måste. Därför måste man bara orka kämpa för fred’, säger Martti.”

Källa: Jäkkö, Emmi & Salusjärvi, Aleksi (toim.) (2019) Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille). Helsinki: Into Kustannus

Tankeställare:
1. Alla människor måste behandlas väl, oberoende av vad de har gjort själva.
2. Jag kan förlåta en person som varit elak mot mig.
3. En bra ledare ber om förlåtelse, om den handlat fel.

 

December: Malala Yousafzai (1997-) – Människorättsaktivist

Det var en gång en flicka som älskade att gå i skolan. Hon hette Malala. Malala levde i en fredlig dalgång i Pakistan. En dag tog en grupp beväpnade män som kallades talibaner makten över dalen. De skrämde människorna som bodde där med sina gevär.

Talibanerna förbjöd flickor att gå i skolan. Många tyckte att det var fel, men ansåg ändå att det var säkrare att hålla sina flickor hemma.

Malala tyckte det var orättvist, och hon skrev om det på internet. Hon älskade verkligen skolan, och en dag sa hon i en teveintervju: “Utbildning är kvinnornas väg till inflytande. Talibanerna stänger flickskolor för att de vill hindra kvinnor från att få inflytande och makt.”

Några dagar senare klev Malala upp på sin skolbuss som vanligt. Plötsligt stoppades bussen av två talibaner som skrek “Vem av er är Malala?”

När hennes kamrater tittade på henne avlossade talibanerna sina gevär och träffade henne i huvudet.

Malala transporterades i ilfart till ett sjukhus, och hon dog inte. Tusentals barn skickade kort till henne med önskningar om att hon snart skulle bli bra, och hon återhämtade sig fortare än någon kunnat tro.

“De trodde att gevärskulor kunde tysta oss, men de misslyckades”, sa hon. “Låt oss ta fram våra böcker och våra pennor. De är våra mäktigaste vapen. Ett barn, en lärare, en bok och en penna kan förändra världen.”

Malala är den yngsta person som någonsin fått Nobels fredspris.

Källa: Fravilli, Cavallo: Godnattsagor för rebelltjejer (2017)

Tankeställare:

Malala har sagt ”Då hela världen tiger blir en enda röst betydelsefull.”  

  1. Vad menas med det, enligt dig?
  2. Kommer du på någon som pratar om frågor som alla andra är tysta om? 
  3. Vad tycker du att är en fråga som man borde prata om mer?