Valikko

Även jag leder - Ledarskapsberättelser

Här har vi samlat en berättelse för varje månad om olika ledare. Materialet kan användas till exempel som kvällsberättelser, eller som en saga att läsa upp under en stilla stund. Ledaren kan förkorta eller anpassa texten enligt vad som passar bäst för gruppen.

Efter varje text finns tre påståenden som gruppen får fundera på och diskutera tilldsammans. Gruppens medlemmar berättar om de håller med påståendet eller inte, till exempel genom att visa tumme upp eller tumme ned; eller genom att ställa sig på en åsiktslinje enligt hur mycket de håller med påståendet. Efter det får alla som vill berätta varför de håller med eller inte håller med påståendet. (Uppmuntra gärna alla att uttala sig åtminstone en gång under diskussionen.)

 

Januari: Enni Rukajärvi (1990 -)

”När Enni Rukajärvi fick olympiskt brons i Syd-Korea i början av 2018, var det många idrottsfans som kippade efter andan. Fyra år innan stod hon på podiet i Ryssland med en silvermedalj kring halsen. Enni beundras inte bara för sina idrottsprestationer, hon är även en av de idrottare i vårt land som vågar ta ställning. Hon väljer sina samaretspartners noga med ekologiska värderingar i fokus. Då Enni är med i reklamer, vill hon inte bara marknadsföra, utan också tala om värderingar, som är viktiga för henne. Då Enni rest runt världen, har hon sett att klimatförändrigen förstör snön och vår natur. Hon har gett sitt stöd åt många miljöorganisationer som jobbar för att motverka klimatförändringen. Inte så konstigt, att Enni blev vald till årets förebild på Idrottsgalan 2017.

Enni är född i Kuusamo, som äldsta barnet i en familj med bondgård och mjölkkor. Ennis föräldrar, som bor i Rukajärvi by, har stött Enni i hennes snowboardhobby och förstått att Enni inte har möjlighet att ta över gården. Gården är ändå viktig för Enni, hon njuter av naturen och tystnaden. Då Enni började gymnasiet flyttade hon till Vuokatti. Där kunde hon både studera och satsa på snowboardingen på samma ställe. När Enni som 19-åring vann TTR-turnén i USA blev hon proffessionell åkare över en natt. Enni värdesätter sina vinster i US Open och X-games högt, de är trots allt de mest uppskattade tävlingarna bland snowboard-åkare. Ennis framgång har krossat fördomar och attityder gentemot kvinnliga snowboard-åkare. Jämställdhet är viktigt för Enni, hon anser att alla borde ha samma förutsättningar oberoende av kön och bakgrund. Redan som barn märkte hon att man försökte göra skillnad mellan flickor och pojkar. Enni gillade inte detta, hon ville vara lika bra som pojkarna och såg inga hinder för det.

Enni skriver blogg på sin sponsors sida och berättar i bloggen att snowboarding var ett naturligt val av hobby eftersom hon är hemma från Ruka där backarna var nära till hands. Enni började åka snowboard som 9-åring, även om hon också aktivt höll på med show-dans en tid. Enni berättar att snowboarding är fascinerande för att man alltid kan lära sig något nytt. Då man får jobba med det man älskar syns det som en positiv attityd. Ju större utmaningar Enni råkar ut, desto bredare ler hon. Enni tänker åka snowboard så länge det är möjligt, men skador kan påverka en lång karriär. När Ennis proffskarriär är över tänker hon antingen utbilda sig för ett nytt yrke eller fortsätta jobba inom snowboarding. Innan det står hon antagligen på högsta podiet ännu många gånger.”

Källa: Tuomi, Elina (2018) Itsenäisiä naisia 70 suomalaista esikuvaa Helsinki: Kustantamo S&S

Påståenden:
1. En känd person kan påverka i klimatfrågor med sitt agerande
2. En vanlig person kan pårverka i klimatfrågor med sitt agerande
3. Man kan kallas ledare endast om man har underlydande.

Februari: Kung Georg VI (1895-1952)

“Botande vänskap

En förtvivlad man stod utanför dörren till en talterapeuts mottagning. Mannen led av kraftig stamning. Han hatade att hålla tal. Orden fastnade i halsen och bokstäverna hakade upp sig. Tyvärr hörde det till hans jobb att hålla tal inför stora folkmassor. Då kunde han inte undvika att tala. Mannen hade blivit retad. Försöket att bota stamningen genom att lägga marmorkulor i munnen medan han talade hade inte fungerat. Hans fru hade föreslagit att han skulle ta kontakt med en talterapeut, och där stod han nu.

Mannen som drev mottagningen hette Lionel Logue. Logue var en talterapeut som under åren hade utvecklat egna metoder. Hans rykte hade spridits som en löpeld kring London och till hans mottagning kom allt från små barn till åldringar. Lionel ville kunna hjälpa också den förtvivlade mannen med hans stammande.

Tillsammans övade Lionel och mannen andningstekniker, övade avslappning av munnen, halsen och hela kroppens muskler och i månad efter månad gjorde de olika ljudövningar . Till exempel testade Lionel på att ge hörlurar åt mannen, spela musik ur dem och samtidigt be mannen att läsa högt en bok. Utan att förvarna mannen så bandade Lionel in läsandet och spelade senare upp det för honom. När mannen hörde sin egen röst så kunde han nästan inte tro att det var hans egen röst han hörde. Han hade läst upp stycket utan att stamma. Även om stammandet fortsatte utan hörlurarna, så gav tricket mannen hoppet om att han skulle kunna lära sig att tala utan att stamma.

Talterapeuten och mannen samarbetade i flera årtionden. Relationen förvandlades från terapi till vänskap. När mannen höll tal så stod terapeuten bredvid honom. Lionel var även på plats den tredje september 1939, när mannen höll sitt livs viktigaste tal. Andra världskriget hade just börjat, och mannens hemland, Storbritannien, skulle delta. Han hade som uppgift att berätta denna chockerande nyhet åt miljontals lyssnare i direkt radiosändning.

Mannen stod på ett podium i ett litet rum. Han hade tagit av sig sin jacka, fönstret var öppet och frisk luft strömmade in. I rummet fanns endast mannen och mikrofonen. Och förstås hans terapeut, Lionel Logue. När lampan tändes talade mannen till folket. Han talade lugnt, tydligt, övertygande och utan att stamma.

Mannen som hade överkommit sin stamning var kung Georg VI, som härskade i Storbritannien mellan 1936-1952. Från och med 1952 har Storbritanniens drottning varit Georg VI:s dotter, drottning Elizabeth II.”

Källa: Pääskysaari, Jenni (2019) Hetki ennen kuin maailma muuttui. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava

Påståenden:
1. En bra ledare har inga svagheter
2. Det sägs att i nöden prövas vänner. (Dvs då man är i en mycket svår situation så märker man vilka som är ens vänner.) Håller du med?
3. I skrämmande situationer måste ledaren hålla sig lugn

Mars: Supercell

“När Ilkka Paananen var i högstadieåldern spelade han aktivt datorspel – Sim City, Dune, Civilization och NHL94. Efter gymnasiet blev han teknolog med produktionsekonomi som huvudämne. Då han studerat i några år träffade han på ett gäng som delade hans passion och redan hade en gemensam dröm: att grunda ett eget spelbolag.

Alla andra ville utveckla spel och de behövde någon för att sköta allt annat, har Ilkka sedermera berättat. Så som 22-åring blev han VD för ett spelbolag vid namnet Sumea.

Det var ingen rivstart. På lönedagen fick den person lön som hade de flesta obetalda hyrorna i rad. Studielån användes för att driva bolaget. En av grundarna var Mikko Kodisoja, även han i tjugoårsåldern.

Fem år efter grundandet gick det till slut bra för Sumea: det såldes åt en amerikansk firma, och Ilkka blev som 26-åring chef för hela speljättens europeiska avdelning. Bolaget växte, hade 400 anställda och styvnade. År 2010 lämnade Mikko och Ilkka firman.

En ny gemensam dröm föddes: att grunda ett ännu bättre spelbolag. Nu visste vännerna hur man gör det.

Mikko och Ilkka grundade spelbolaget Supercell tillsammans med spelutvecklare Lassi Leppinen, programmerare Visa Forstén, serverarkitekt Niko Serome och spelartist Petri Styrman. Målet var kanske att lite likt NHL-lagen, samla ihop ett lag av de bästa spelarna i respektive spelposition.

År 2011 började Supercell sin verksamhet i ett 30-kvadrats rum i Ängskulla i Esbo. Arbetsbord och -stolar införskaffades från återvinningcentralen. Från de tiderna har det sparats ett foto, på vilket Ilkka arbetar med en pafflåda som arbetsbord. Gänget började tillsammans utveckla ett invecklat Facebookspel med namnet Gunshine. Planen övertygade utländska sponsorer, och strax var nästan tio miljoner euro ihopsamlade för att utveckla hiten.

Att hiten aldrig kom var hemskt. Gunshine fick inte spelarna att fastna på kroken – kanske hann Facebookspelens tid redan gå förbi. Supercell-gänget var tvungna att medge att strategin hade varit fel. Ytterligare ett Facebookspel gick i graven utöver Gunshine.
En helomvändning blev Supercells räddning. Istället för Facebook började man nu utveckla mobilspel, speciellt för pekplattor. År 2012 blev bondgårdsspelet Hay Day färdigt. Där var den äntligen: en stor hit.

Hay Days efterföljare Clash of Clans blev en ännu större hit. Plötsligt började ädelstenar och andra tokens som köptes inom spelen producera miljoner euro åt Supercell varje dag. År 2016 passerade Supercells marknadsvärde tiomiljardsgränsen.

Ilkka fungerar fortfarande som VD för bolaget. Mikko leder spelteamet. Och Ilkka har också fått ett riktigt arbetsbord att ha sin dator på.”

”Om alla idéer lyckas, är det ett tecken på att man inte har varit tillräckligt kreativ. Hos oss är det ok att misslyckas. Framgångarna fyller på lärdomarna från misslyckandena.” –Ilkka Paananen

Källa: Jäkkö, Emmi & Salusjärvi, Aleksi (red.) (2019) Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille). Helsingfors: Into Kustannus Oy 

Påståenden:
1. Det irriterar mig om jag misslyckas.
2. Det är trevligt att försöka pånytt på något man tidigare misslyckats med.
3. Om en ledare misslyckas så är hen en dålig ledare.

 

April: Leena Peltonen-Palotie (1952-2010) Genetiker

“Då Leena ännu var ett barn, insjuknade hennes lillebror i svår diabetes. Föräldrarna var förskräckta då brodern på grund av sjukdomen flera gånger hamnade i chock. Då bestämde sig Leena att hon ska bli läkare som stor. Hon tänkte att läkarna kommer att bota diabetes, så fort de kommer på vad det beror på.

Leena älskade att gå i skola, och gjorde alltid mer läxor än vad som krävdes. Att sticka yllestrumpor gillade hon däremot inte alls. Detta är en hemlighet, men Leena betalade till och med sin kompis för att denna skulle göra yllestrumpans hel klar. Hon tänkte att det för den blivande läkaren var bäst att koncentrera sig på böcker istället för på handarbete, och där hade hon säkert rätt.

Eftersom Leena ville bota sjukdomar, började hon i ett tidigt skede fundera på vad dessa beror på. Svaren hittades till slut i generna. Gener är som ett recept, vars huvudingredienser skapar människan: från dina gener kan man få reda på din hårfärg, dina förfäders födelseort och mycket annan information. Då föräldrarnas gener förenas i ett gemensamt barn kan barnet exempelvis få moderns ögon och faderns mun. Nackdelen är att även sjukdomar kan vara ärftliga.

Istället för sjukhusläkare blev Leena genetiker. Genom att studera laboratorieprov märkte hon att en ärftlig sjukdom syns som en förändring i människans celler. Dessa cellförändringar kunde Leena studera i all oändlighet.

Så fort Leena hade doktorerat klart for hon till Universitetet i New Jersey i USA för att forska i sjukdomars ärftlighet. Under samma år uppnåddes stora genombrott inom genforskningen, och forskningen i Leenas arbetsgrupp fortskred i snabb takt.

Då Leena återvände till Finland var genforskning inte lika viktig här som i resten av världen. Leena vågade ändå tro på att man tack vare hennes arbete någon dag kunde förhindra ett flertal barn från att insjukna i allvarliga sjukdomar, och att man kunde utveckla bättre vårdmetoder för dessa sjukdomar. Så blev det till sist, och Leena blev en av världens bästa genforskare samt sin tids kändaste finländska vetenskapsman.

Arbetsgruppen som Leena ledde hittade flera finländska folksjukdomars genförändringar, vilket möjliggör t.ex. igenkänning av laktosintolerans och möjlighet till rätt sorts vård. Leena blev också professor och undervisade ett stort antal ungdomar i att ständigt hitta ny information från gener.

Tack vare Leenas ihärdighet har man idag kunskapen att leta efter och känna igen många sjukdomar ”

Källa: Anttonen, Taru & Karppinen, Milla (toim.) (2018) Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Helsinki: Into Kustannus Oy

Att fundera på och diskutera:
1. Hurdan är en ihärdig människa? Kan du nämna en?
2. Hurdan är en flitig människa? Kan du nämna en?
3. Är det viktigare att skaffa sig ny kunskap, eller att lära ut det man kan till andra?

Maj: Muminmamman

“Muminmamman tar hand om alla. Hon tar hand om familjens saker, sprider lugn och frid i sin omgivning och är en älskande mor till mumintrollet och alla hans vänner. Råttor som mymlor; alla är välkomna. Hon kommer ihåg allas födelsedagar och födelsedagsbarnet får välja dagens efterrätt.

Muminmamman har alltid mycket sysslor att göra och man ser henne ofta dela ut mat, drycker och goda råd. Hon bär så gott som alltid ett rödvitrandigt förkläde. Hon hittar oftast en lösning på problemen. Då en komet höll på att störta i Mumindalen, var mumintrollet säker på att allt skulle lösa sig med hjälp av muminmamman.

Då muminmamman behöver tid för sig själv går hon ofta ut och samlar snäckor. Muminpappan är knappast den lättaste maken och mumintrollet hamnar ofta i fara och riskerar att hamna i trubbel. Men enligt Muminmamma lär sig alla av det som livet för med sig och av de misstag man begår längs vägen.”

Källa: Ardagh, Philip (2017) Tove Janssonin Muumilaakson maailma. Helsinki: WSOY Englanninkielinen alkuteos The World of Moominvalley

Påståenden:
1. Man känner igen en ledare på hen ger order till andra.
2. Med snälla människor är det trevligt att göra olika saker.
3. En person som andra litar på är en ledare.