Valikko

Thinking day 2017

Tema: att växa

År 2017 vill vi att firandet av World Thinking Day ska växa genom att bjuda in fler barn och ungdomar runt hela världen för att uppleva vad det betyder att vara en del av scoutrörelsen!

Idéer:

  • Ta med dig en kompis: alla scouter tar med sin en kompis till World Thinking Day evenemanget.
  • I skolan: Kontakta din lokala skola och fråga om du kan ordna en fest på World Thinking Day efter skoldagen i skolans utrymmen.
  • Kommunal ungdomsverksamhet: Finns det en ungdomsgård på området? Bjud in ungdomar att delta i World Thinking Day evenemanget.
  • Gör det utomhus: Varför inte ordna World Thinking Day evenemanget i en park, på en lekplats eller på ett ställe där du vet att det finns unga som eventuellt vill delta?

Tips: Oavsett vilken målgrupp du väljer att närma dig så är det viktigt att kontakta dem i tid och ta reda på om World Thinking Day evenemanget behöver anpassas för att möta deras behov. Samarbeta för att erbjuda roliga möjligheter för alla unga på ert område. Engagera dina scouter i planen så de ivrigt kan delta i evenemanget och få förståelse för mångfald.

Läs mer:

Odla dina kontakter

Alla sätter sig i en ring så att varje scout sitter mellan sina inbjudna vänner. Ge en bit papper åt alla.

Scouter: rita på ett papper vad scouting betyder för dig. Tala inte med någon annan medan du gör det.

Nya vänner: rita det du tycker mest om att göra på fritiden. Tala inte med någon annan medan du gör det.

Alla ger sitt papper till den som sitter till höger. Alla studerar teckningen de fått, viker pappret på hälften och skriver högst upp på sidan vad de tror att bilden föreställer. Ge pappret till nästa person till höger om dig. Läs beskrivningen (tyst för dig själv), vik pappret så att inte orden syns, och rita en bild utgående från beskrivningen.

Fortsätt så här, dvs. så att varannan person skriver en beskrivning på bilden och varannan ritar det beskrivningen säger. När pappret har återvänt till den som ritade första bilden, bilda par med de nya vännerna och avslöja vad som skrivits och vad som ritats. Det är viktigt att då nästa person ska rita så ser han/hon bara beskrivningen eller teckningen från föregående omgång. Använd olika papper för teckningarna och beskrivningarna om det är enklare, men de bör gå runt tillsammans.

Fråga gruppen: Kan ni hitta likheter mellan era teckningar?

Uppmuntra scouterna och deras nya vänner att dela med sig av sina erfarenheter, vad tycker de mest om och hur kan de få motsvarande upplever i scouterna.

Odla ditt samarbete
Förberedelser: Ni behöver tejp och ett band. Tejpa fast två band i en dörröppning, den ena på ca.110cm höjd och den andra på ca.150cm höjd. Om ni är utomhus kan bandet knytas fast mellan två träd.

Be gruppen föreställa sig att bandet är giftigt spindelnät. Paltrullmedlemmarna ska komma igenom nätet till andra sidan utan att röra banden. Öka svårighetsgraden genom att lägga till flera band.

Skapa er egen World Thinking Day aktivitet!

Har ni en favorit sång, lek eller ett hantverk ni vill lära era nya vänner som deltar i firandet av Thinking day? Nu är det er tur att dela med er!

Det finns två två alternativ:

  • Gör en aktivitet ni bestämt på förhand med gruppen under förberedelserna för Thinking day mötet.

ELLER

  • Be scouterna lära ut en sång eller lek till sina nya vänner och de nya vännerna kan lära gruppen någonting nytt i retur.

Vill ni dela er aktivitet? WAGGGS önskar att få samla in alla dessa goda idéer på aktiviteter och göra ett online bibliotek av Thinking day aktiviteter från alla håll i världen. Besök www.worldthinkingday.org för att hitta online formuläret och lägg upp information om aktiviteten. WAGGGS kommer att dela så många aktiviteter som möjligt så att andra grupper kan bli inspirerade och t.o.m. välja en av era aktiviteter som en del av deras Thinking day firande.

Fira och dela med resten av världen vad ni gjorde på World Thinking Day!

Plantera frön eller plantor, ta en bild och fundera ut en bildtext som innehåller oden ‘Lets Grow’ eller ’Låt oss växa’. Dela gärna bilden och bildtexten på sociala medier och använd följande hashtags: #LetsGrow och #WTD2017. Gå även och kolla vad andra scouter och scoutkårer har gjort!