Spejarscouten lär sig att göra upp en utrustningslista för en utfärd.

Valikko

Utrustningslista


Målsättning:

Spejarscouten lär sig att göra upp en utrustningslista för en utfärd.

Beskrivning:

Scouterna gör tillsammans upp en utrustningslista för en utfärd. Alla funderar tillsammans på vad som behövs och vad som inte behövs.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd 1 h
Mål för fostran Luontosuhde Ryhmässä toimiminen

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Norr

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Kaptenen tar med två i stort sett likadana sovsäckar. Laget delas i två och sovsäckarna placeras ca tio meter bort. Vid signal ska scouterna ta ut sovsäcken ur sin påse, lägga sig i sovsäcken, dra fast dragkedjan, komma ut ur sovsäcken och få in sovsäcken tillbaka i påsen. Snabbast vinner.

Kaptenen tar med sig en ryggsäck och alla möjlig nödvändig och onödig utfärdsutrustning. Äventyrsscouternas uppgift är att packa ryggsäcken för olika utfärder och årstider. Fundera på vad man behöver på en utfärd och vilka saker som ska packas var. Äventyrsscouterna provar också på att ställa in ryggsäcken rätt åt sig själva.

Dela upp laget i patruller. Placera ut ryggsäckar lite längre bort som alla innehåller samma utfärdsutrustning. Alla får en egen lapp där det står namnet på någon del av utrustningen. Denna sak ska letas fram ur ryggsäcken. En äventyrsscout i gången söker efter sin sak genom att sticka ner handen och känna efter i ryggsäcken. När saken hittats, springer scouten tillbaka och skickar iväg nästa. Den patrull som först hittat alla saker vinner. Efter leken går man tillsammans igenom innehållet i ryggsäcken och övar på hur man packar rätt. Samtidigt kan man fundera på vilken utrustning som behövs för kommande läger och hur den ska packas så att allt går att hitta lätt. Packa inte ner vassa föremål för den här övningen.

Äventyrsscouterna gör en egen utrustningslista varje gång före en utfärd. På det sättet blir det en rutin för scouten. Fundera på vad som borde finnas i den gemensamma utrustningen och vad alla bör ta med sig. Kanske något kan lånas av en kompis om det behövs? Kaptenen kontrollerar alltid planen så att inget viktigt har glömts bort.

Bekanta er med utfärdsutrustning och öva er att packa den. Ni kan t.ex. pyssla ihop en lager-på-lager pappersdocka som går att klä, hålla en packningstävling och göra upp utrustningslistor för kommande utfärder.

Lägg till tips

Bifoga