Äventyrsscouten lär sig att sköta olika bivacker och förstår varför det är viktigt

Valikko

Kårens tält och vindskydd


Målsättning:

Äventyrsscouten lär sig att sköta olika bivacker och förstår varför det är viktigt

Beskrivning:

Äventyrsscouten lär sig att sköta de bivacker som används i kåren

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen Hemma
Färdighetsområden Itsensä johtamisen taidot Palvelu Retkeily
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.organisointitaidot
Längd 1 h
Mål för fostran Ryhmässä toimiminen
Teemat Metsä

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Öster

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Ordna ett talko efter någon utfärd och sköt om kårens bivacker. Torka och packa ihop bivackerna ni hade med er och kontrollera övriga. Byt ut trassliga och söndriga linor vid behov. Prova vilka sorters band som passar bäst som tältlina: vilka får inte smällknutar eller blir mögliga? Lär äventyrsscouterna att alltid delta i att sköta utrustningen efter utfärder. Hela laget kan delta i skötseln eller så kan ni ha olika turer. Utnämn patrullerna till bivackmästare i tur och ordning (se tipsen), så att äventyrsscouterna lär sig att sköta bivackerna på alla utfärder själva – först med hjälp och sedan på egen hand.

Be patrullerna (2-3 personer om laget är litet) vara bivackmästare i tur och ordning på utfärderna. Varje patrull väljer en bivack före utfärden (se till så att man inte väljer samma) som alla sover i. Bivackmästarna lär sig att sätta upp och packa ihop den valda bivacken samt kollar att det är helt och att alla delar finns före utfärden. På utfärden lär bivackmästarna ut hur man sätter upp bivacken och övervakar uppsättandet. Efter övernattningen ger bivackmästarna anvisningar på hur man tar ner bivacken och packar ihop den och berättar vad man gör åt bivacken hemma eller vid kårlokalen: bivacken kontrolleras, torkas och rengörs och lappas vid behov. Efter utfärden sköter och torkar bivackmästarna bivacken. På det här sättet lär sig alla i laget att fungera som bivackmästare och att använda olika bivacker.

Skötsel - Tältpåsen är inte ett sittunderlag: aluminiumstänger böjs och glasfiberstänger går av om de får tyngd på sig. - Bivacken måste också vädras. Ju bättre tältet får vädras desto mindre vatten koncentreras på insidan av tältet. På vandringstält lönar det sig att hålla vädringsluckan öppen. - Vandringstältets pinnar viks alltid ihop från mitten, annars spänns gummibandet ojämnt och kommer att med tiden att gå av. - Bivacken sköts (torkas, vädras, repareras, smällknutar på linorna tas upp, packas, osv.) efter varje utfärd. Om tältet är fuktigt då det packas kommer det att mögla och bli oanvändbart.

Lägg till tips

Bifoga