Äventyrsscouten övar sig på säkra livräddningstekniker på sjön

Valikko

Livräddning


Målsättning:

Äventyrsscouten övar sig på säkra livräddningstekniker på sjön

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar sig att hjälpa någon som råkat i vattnet och vet hur man ska handla om man själv trillar i vattnet

 

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På sjön
Färdighetsområden Arjen taidot Turvallisuus Vesillä liikkuminen
Längd 1 h
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: handleda, ge råd och ansvarig för säkerheten  

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Öster

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Att hjälpa någon annan Om den drunknande är nära stranden kan räddaren använda ett räddningsrep eller sträcka ut en käpp eller åra. Om det finns en båt nära tillhands kan man använda den. Man måste hela tiden hålla ögonen på den som håller på att drunkna. Räddaren bör ta av sig så mycket onödiga klädesplagg som möjligt, t.ex. t-skjortan. Räddaren simmar snabbt men sparar krafter till att dra offret. Till offret sträcker man ut en skjorta eller så drar man honom för hand till säkerhet. Den drunknande kan inte simma själv utan måste transporteras till stranden. Det är bra att komma ihåg att den drunknande ofta klamrar sig hårt fast vid räddaren. I värsta fall hamnar båda två under vattnet. Vid behov påbörjas återupplivning då man kommer till stranden. När man själv råkar i fara: Man ska alltid ha på sig flytväst då man rör sig på sjön, fastän man själv anser att man är en bra simmare. I kallt vatten blir man snabbt stel av köld. Då du rökar i nöd på sjön ska du hålla dig lugn och lugna ner de andra. Ropa på hjälp! Det lönar sig inte att försöka simma mot stranden ens i skärgården om inte stranden är mycket nära. Om du misstänker att ingen annan har märkt att du fallit ur båten ska man simma mot stranden endast om den är mycket nära. När man fallit i vattnet måste man fundera ut om det är troligt att något annat fartyg som kan rädda en snart kommer förbi. Om det är sannolikt är det bättre att stanna och vänta än att simma bort från platsen. Det viktigaste är att hållas varm. Det lönar sig inte att ta av sig kläderna om flytvästen är ovanpå och bär upp både kroppen och de våta kläderna. Många lätta båtar hålls på ytan och bär passagerarna även om den är fylld med vatten. Om det är frågan om en roddbåt kan man försöka tömma den om sjögången tillåter. En roddbåt töms genom att man tar tag i båtens för och skakar båten kraftigt så att det töms ur lite vatten. Då man har fått ut så mycket vatten att kanterna är ovanför vattenytan kan en person kravla in i båten och tömma den för hand. När en båt har mycket vatten i sig måste man alltid klättra in från aktern eller fören. När vattenmängden minskar kan de andra också klättra in. De tröttaste och svagaste simmarna måste först i. Att flyta i s.k. HELP-ställning minimerar värmeväxlingar. Lägg benen i kors och böj knäna. Lägg armarna runt benen och försök att göra dig så liten som möjligt. Om det är flera personer i vattnet ska man forma en tät grupp dvs. huddling-flyta. Lägg armarna runt varandra och benen i en tät bunt. Det som är i sämst skick placeras i mitten att gruppen så att de hålls bättre varma. Detta fungerar om offren är mer än två. Då ni märker att ett fartyg närmar sig, ropa på hjälp och vifta upp och ner med armarna. Om ni har med en nödraket lönar det sig att använda den först när ett fartyg finns i sikte.

Öva er i simhallen eller på sommarlägret, hur man ska göra om man själv eller någon annan måste räddas ur vattnet. Prova t.ex. att huddling-flyta eller att transportera en medvetslös i vattnet. På grunt vatten kan ni också öva er att röra er i en båt och hur man ska göra om den stjälper. Prova på att tömma en roddbåt eller att svänga en kanot upp och ner och sedan vändan den på rätt led.

Prova också på att använda livbojar och kastlina. Funder på vilka andra saker som finns på stranden eller i båten som kunde vara till hjälp då man ska flyta eller rädda någon annan. Vid behov kan ni fråga om hjälp av någon sjöscoutkår.

Lägg till tips

Bifoga