Äventyrsscouten känner till eldvaktens uppgifter

Valikko

Eldvakt


Målsättning:

Äventyrsscouten känner till eldvaktens uppgifter

Beskrivning:

Äventyrsscouten lär sig eldvaktens uppgifter och att fungera som eldvakt.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats I skogen
Färdighetsområden Retkeily Tulenteko Turvallisuus
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Längd viikonloppu
Mål för fostran Ihmissuhteet Luontosuhde Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Teemat Metsä
Ledarens uppgift: fungera som stöd

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Söder

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Berätta om eldvaktens uppgifter. När ska det läggas in mera ved? Vad annat bör göras? Gå också genom vad som ska göras vid en eventuell nödsituation. Dela ut eldvaktsturer så att den som är eldvakt för första gången får någon med mera erfarenhet med sig. Vid behov kan även vuxna ledare vara med som stöd hela natten – att vaka ensam eller på tumanhand i mörkret kan i början upplevas som skrämmande. Se till att det finns något att äta och att läsa och möjlighet att skriva och rita i ett häfte.

Sätt upp tältet redan på dagen och hugg tillsammans veden till natten. Även om det inte känns motiverande att efter en ansträngande dag hugga ved, så är det ändå bättre att hugga veden i dagsljus. Då behöver ingen vakna mitt i natten av att någon hugger ved. Dessutom är vedhuggning mitt i natten inte heller tryggt att göra då man är trött. Öva hur ni skulle utföra en nödutrymning av tältet. Alla ”lägger sig för att sova” på sin egen sovplats.

Eldvakten ropar ”Det brinner!” och därefter ska alla så fort som möjligt komma ut ur tältet. De som sover vid kanten kommer ut genom dörren, de andra måste komma ut under tältduken. Om någon inte vaknar, bärs han ut i sin sovsäck. Det lönar sig att öva detta innan kaminen riggas upp och utan sovsäckar, så har alla en torr sovplats till natten och kaminen behöver inte riggas upp på nytt.

En av de viktigaste uppgifterna som eldvakt är att hålla eld i kaminen och att det är säkert för dem som sover. Eldvaktens uppgifter är ansvarsfulla och detta måste noggrant förklaras för var och en av de övernattande. Kom tillsammans överens om eldvaktens uppgifter. De som övernattar i tältet sover bredvid varandra i den ordning som de ska vara eldvakt. Gör upp en lista över eldvaktturerna som eldvakten har tillgång till under natten. Beakta övernattarnas ålder och erfarenhet då ni gör upp listan. Lämna inte någon som är eldvakt för första gången att göra det ensam, utan hans par borde vara någon med mera erfarenhet av eldvaktsuppdraget, någon som kan ge råd.

. Eldvakten ska upprätthålla elden genom att vid behov sätta in vedträn i kaminen. . Eldvakten försäkrar sig om att ingen av de sovande är i fara, till exempel att ingen råkar komma för nära kaminen så att sovsäcken kunde ta eld. . Till eldvaktens uppgifter hör också att t.ex. se till så att kläder som torkar eller dylikt, inte är för nära kaminen. . Eldvakten ska se till att det finns tillräckligt med vedträn att elda med också för följande eldvakt. . Eldvakten ansvarar för att alla som sover i tältet får sova i fred, så eldvaktens uppgifter ska utföras i stillhet och tystnad. Tips! Påminn om att kaminens säkerhet beror på användaren. Försäkra dig om att ingen t.ex. planerar en tävling där målet är att få kaminen så varm som möjligt. Förutom att en sådan tävling är dumdristig, så är den också farlig. Eldvakten ansvarar för alla i tältet!

Lägg till tips

Bifoga