Äventyrsscouten utför scoutidealet om att hjälpa och tjäna andra genom att göra en god gärning.

Valikko

Goda gärningar


Målsättning:

Äventyrsscouten utför scoutidealet om att hjälpa och tjäna andra genom att göra en god gärning.

Beskrivning:

Äventyrsscouten gör en god gärning varje dag under en veckas tid eller arrangerar tillsammans med de andra ett serviceryck eller liknande.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen Hemma I skogen Utomhus På sjön På besök
Färdighetsområden Palvelu Partiokulttuuri
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.visiointitaidot
Längd pitkäkestoinen
Mål för fostran Ihmissuhteet Vastuu elinympäristöstä Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Teemat Työelämätaito

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Söder

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Alla goda människor eller figurer man kommer att tänka på samlas ihop till en affisch med rollmodeller. Superhjältar från serier, popstjärnor som sysslar med välgörenhet, mamma o.s.v. Är en scout alltid god?

Nu! Äventyrsscouterna diskuterar tillsammans vad som är en god gärning. Därefter får scouterna skrida till verket. Kaptenen säger: ”Ni har 15 minuter tid på er. Gör en god gärning. Ni får återvända när den goda gärningen är gjord”.

Laget besöker i tur och ordning under äventyrsscoutåret tillsammans varje äventyrsscouts familj eller far- eller morföräldrar för att hjälpa till i t.ex. trädgården, skötsel av yngre syskon eller julstädning. Då äventyrsscouten får god erfarenhet från detta är det lättare att senare erbjuda sin hjälp även åt främmande personer. ”Venus-äventyrsscouter kom på besök under senhösten: hos Venla var de barnvakter för småsyskonen, hos Vera var de flytthjälp, hos Hanna städade de, hos Danas mamma utförde de trädgårdsarbete, hos Elisas mormor byggde de snölyktor och hos Majas gudmor plockade de potatis”. Talko Äventyrsscouterna kan göra en välbehövlig tjänst i den egna eller någon annan kårs kårlokal: tömma badrum, måla staket, städa vedförrådet, röja bråte m.m. Gemensamt arbete Laget kan samla frimärken och skicka dem till Frimärksbanken. De kan hjälp FRK på blodgivningen till exempel med att ställa upp med kaffeservering. De kan delta i Gemensamt ansvar eller Hungerdagsinsamlingen som frivilliga insamlare. Patrullen kan samla ihop till ett hjälppaket och skicka det till ett u-land eller föra in det till Frälsningsarméns julgryta. Man kan be församlingen om samarbetspartners. Till paketet tar var och en med en eller två leksaker, annan sak eller kläder som man inte själv mera behöver, men som ändå är i gott skick.

God gärning -kortet. Kortet är ett redskap som påminner äventyrsscouten om uppgiften t.ex. under en veckas tid. Äventyrsscouten samlar in anteckningar på kortet och går genom dem med de andra patrullmedlemmarna under nästa möte. Halsduksknutar. Man kan göra små knutar i ändan av halsduken för att påminna om att göra en god gärning varje dag. Det här fungerar speciellt bra på läger. Då man har gjort en god gärning, kan man öppna knutarna. På morgonen knyter man nya knutar igen.

Det hör till scoutverksamheten att beakta och hjälpa andra. Laget diskuterar om vad det betyder för dem att göra en tjänst åt någon och varför det är så viktigt att hjälpa andra. Laget funderar på vad de dagligen kan göra för andra och uppmärksamma de små påverkningsmöjligheter alla har för att var och en skall ha det bra hemma, i skolan, i scouterna och på andra platser. Laget fyller i God gärning -kortet och arrangerar ett serviceryck, deltar i en insamling eller talkoarbete. En äventyrsscout kan eller klarar kanske inte alltid av att ge all hjälp som behövs i alla situationer. Om man hjälper någon utomstående, bör kaptenen komma ihåg att äventyrsscouten ännu är i den åldern att det är en stor tröskel för denna att ta kontakt med någon främmande, vuxen person. Ett så stort ansvar ska inte sättas på äventyrsscouternas patrulledare. Det är bäst att kaptenen sköter kontakten till utomstående, så att det inte uppstår några missförstånd. Det kan i början vara svårt för 10–12 åringar att planera ett serviceryck. Kaptenen ska därför ge förslag på sådana situationer som är enkla att börja med, till exempel kan det i början vara en lämplig uppgift att hjälpa äventyrsscoutens familjemedlemmar eller grannar.

Det hör till scoutverksamheten att ta andra i beaktande och att hjälpa andra. Diskutera med din grupp om vad det betyder för dem att göra en tjänst åt någon och varför det är så viktigt att hjälpa andra. Fundera på vad ni dagligen kan göra för andra och uppmärksamma de små påverkningsmöjligheter vi alla har för att alla ska få det bra hemma, i skolan, i scouterna och på andra platser.Fyll i God gärningskortet och arrangera ett serviceryck där ni tjänar andra eller delta i insamlingar och talkoarbeten.

En äventyrsscout kan eller klarar kanske inte alltid av att ge all hjälp som behövs i alla situationer. Kom ihåg, om ni hjälper någon utomstående, att äventyrsscouten ännu är i den åldern att det är en stor tröskel för denna att ta kontakt med någon främmande, vuxen person. Sätt inte ett så stort ansvar på äventyrsscouternas patrulledare. Det är bäst att kaptenen sköter kontakten till utomstående, så uppstår det inga missförstånd. Det kan i början vara svårt för 10-12 åringar att planera ett serviceryck. Ge därför förslag på sådana situationer som är enkla att börja med, till exempel kan det i början vara en lämplig uppgift att hjälpa äventyrsscoutens familjemedlemmar eller grannar.

God gärning-kortet Kortet är ett redskap som påminner äventyrsscouten om uppgiften t.ex. under en veckas tid. Äventyrsscouten samlar in kommentarer på kortet och går genom dem med de andra patrullmedlemmarna under nästa möte.

Hjälpbesök Besök i tur och ordning under äventyrsscoutåret tillsammans med hela gruppen varje äventyrsscouts familj eller far- eller morföräldrar för att hjälpa till i t.ex. trädgården, skötsel av yngre syskon eller julstädning. Då äventyrsscouten får god erfarenhet från detta är det lättare att senare erbjuda sin hjälp även åt främmande personer. ”Venus-äventyrsscouter kom på besök under senhösten: hos Venla var de barnvakter för småsyskonen, hos Vera var de flytthjälp, hos Hanna städade de, hos Danas mamma utförde de trädgårdsarbete, hos Elisas mormor byggde de snölyktor och hos Majas gudmor plockade de potatis”.

Talkoarbeten Gör i er egen eller någon annan kårs kårlokal ett talkoarbete för det gemensamma bästa: töm tupparna, måla staket, städa av förrådet, rensa rishögen osv.

Lägg till tips

Bifoga