Äventyrsscouten klarar av att hjälpa någon som har blivit biten av en orm eller stucken av en geting.

Valikko

Orm och geting


Målsättning:

Äventyrsscouten klarar av att hjälpa någon som har blivit biten av en orm eller stucken av en geting.

Beskrivning:

Äventyrsscouten känner första hjälpen som ges vid getingsting och ormbett

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Ensiapu
Längd 30 min
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift:

Kaptenens uppgift:

Berätta om getingsting och ormbett. Hur vet man att det är ormbett eller getingsting som det är fråga om? Hur undviker man att bli stucken av en geting eller biten av en orm? Hurdan första hjälpen ges i sådana situationer? Gå genom hurdan vård en allergisk person behöver och när man bör kontakta läkare. Diskutera först och öva sedan med hjälp av olika situationer. Berätta åt patrulledaren vad som ”har hänt med honom” och be patrullen ge första hjälp åt den nödställde. Ge patrulledaren till exempel följande instruktion: ”Du har blivit biten en av huggorm i smalbenet. Du råkar i panik och springer omkring och ropar på hjälp” Eller ”Du har blivit stucken av era getingar. En lyckades sticka dig i halsen. Efter en liten stund börjar stället där getingen stack dig svälla ordentligt och du känner att du har svårt att andas.”

Patrulleradens uppgift:

Följ kaptenens direktiv och att du är patient. Berätta för din patrull vad som har hänt och be dem om hjälp.  

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Söder

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Berätta om getingsting och ormbett. Hur vet man att det är ormbett eller getingsting som det är fråga om? Hur undviker man att bli stucken av en geting eller biten av en orm? Hurdan första hjälpen ges i sådana situationer? Gå genom hurdan vård en allergisk person behöver och när man bör kontakta läkare. Diskutera först och öva sedan med hjälp av olika situationer. Berätta åt patrulledaren vad som ”har hänt med honom” och be patrullen ge första hjälp åt den nödställde. Ge patrulledaren till exempel följande instruktion: ”Du har blivit biten av huggorm i smalbenet. Du råkar i panik och springer omkring och ropar på hjälp” Eller ”Du har blivit stucken av flera getingar. En lyckades sticka dig i halsen. Efter en liten stund börjar stället där getingen stack dig svälla ordentligt och du känner att du har svårt att andas.”

För de flesta är ett getingsting ofarligt även om det känns obehagligt. Ett getingsting gör en rädd och stället där man har blivit stucken gör ont och sväller. Man kan stilla smärtan med en kylförpackning. Om gadden har blivit kvar tas den bort med pincett. Om personen är väldigt allergisk för getingsting, så har personen vanligtvis med sig förstahjälpen medicin, Epipen. Om någon av patrullungarna har en sådan här penna, borde egentligen alla äventyrsscouter lära sig använda den. För det här ändamålet kan man be om en undervisningspenna från den lokala allergiföreningen. Det finns även videoinspelningar som behandlar detta. Epipen innehåller adrenalin. Ring genast 112 om en geting har stuckit ett barn som är mycket allergiskt och stick barnet med Epipen. Huggormsbett Huggormen är av naturen ett skyggt djur. En orm hugger bara då den känner sig trängd, i praktiken om man stiger på den. Det lönar sig att röra sig i stövlar eller andra stadiga skor samt att se upp för var man sätter foten på områden där förekomsten av huggormar är allmänt känt. Det är skäl att misstänka ormbett om man känner en plötslig smärta i foten och om det i foten syns två små bettmärken på ett rödskiftande, ömt och uppsvällt hudområde. Bettmärkena är bara någon millimeter från varandra. Det kan stiga upp blåsor på huden. Ett huggormsbett är farligt för såväl barn som vuxna. Man ska undvika att röra på det område som blivit bitet. Kroppsdelen bör läggas i viloläge och inte i höjd ställning. Om den som har blivit biten lyckas svälja, ska man genast ge honom de i Kyypakkaus ingående kortisontabletterna eller antihistaminer enligt instruktionerna på förpackningen. De mediciner som tas oralt har dock långsam inverkan. Om personen har allvarliga symptom, ring omedelbart till nödnumret 112. Symptomen av huggormsbett varierar från illamående och magont till chocktillstånd. Alla som har blivit bitna bör uppsöka läkare. Fästingar Gör ni utflykter eller utför aktivteter på ett område där det finns fästingar, gå genom hur man förhindrar att fästingar biter, hur man kollar om man har fästingar på sig, hur man tar bort en fästing och hur man ska följa med det område som har blivit bitet. Tilläggsinformation hittas på internet med sökorden TBE (tick borne enkefalitis) eller borrelios

Lägg till tips

Bifoga