Äventyrsscouten kan sköta om sin personliga hygien i både läger- och utfärdsförhållande samt hålla ordning på sin utrustning.

Valikko

Renskrubbad


Målsättning:

Äventyrsscouten kan sköta om sin personliga hygien i både läger- och utfärdsförhållande samt hålla ordning på sin utrustning.

Beskrivning:

Äventyrsscouten kan sköta om sin personliga hygien i utflykts- och lägerförhållanden.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily
Längd 30 min
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: vägleda, lära ut och hjälpa äventyrsscouterna komma till insikt

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Söder

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Upplys flickscouterna om att menstruationen inte är ett hinder för att delta i en utflykt eller att åka på ett läger! Personlig hygien under menstruationen på utflykt och läger kan tas upp till diskussion med tjejer i 12-årsåldern. Den första menstruationen kan börja mitt under en utflykt eller läger, så ledaren bör alltid vara beredd och ha bindor med sig på läger och utflykter till exempel i patrullens första hjälpen väska. Det lönar sig att prata om saken så som det är: menstruationen är en naturlig del på vägen att bli kvinna. Tala om det så att äventyrsscouterna vid behov vågar vända sig till kaptenen eller någon annan vuxen ledare. Se också till att prata om saken med föräldrarna efter lägret.

Gå tillsammans genom åtminstone följande: Vilka hygienartiklar behöver man på en utflykt? - tandborste och tandkräm - kam eller borste - tvål och schampo - handduk och peflett - deodorant (i sinom tid) Kom ihåg naturvänligheten vad gäller schampo och tvål. Tvätta er inte i sjön, utan skölj bort tvålen i bastun eller på stranden. Vad annat ska skötas under en utflykt? -kökstillbehören -vädring av sovsäckar -förvaring av mat - städning av stället efter utflykten - sköt om utrustning väl hemma efter utflykten, så är den i skick inför följande utflykt.

Diskutera under ett möte vilka särskilda utmaningar utflyktsförhållandena ställer på att sköta om sin personliga hygien. Vad ska man ta med sig på en utflykt? Hur sköter man om sin utrustning efter utflykten?

Håll en frågesport i ämnet: dela upp gruppen i två grupper och ge båda grupperna i uppgift att göra upp frågor om ämnet. Till slut håller grupperna frågesport för medlemmarna i den andra gruppen.

Under utflykten är var och en (beroende på deltagarantalet antingen ensam eller i par) ansvarig för hygienskötsel eller medverkar i skötseln av olika ansvarsområden. Äventyrsscouten kan även fungera som kökshjälp, bastumajor, städmästare, avfallsansvarig, diskjocke eller wc-anka. Under utflykten kan ni även föra bok över att allt nödvändigt blir gjort.

Lägg till tips

Bifoga