Äventyrsscouten känner till hur man gör om man har tappat bort sig.

Valikko

Vilse


Målsättning:

Äventyrsscouten känner till hur man gör om man har tappat bort sig.

Beskrivning:

Äventyrsscouten vet vad man ska göra om man gått vilse.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats I skogen
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily Suunnistus Turvallisuus
Längd muutama tunti
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: gör tillfället säkert, planera rutten, lär ut sätt att orientera och definiera var man är med hjälp av vädret, vara med på övningarna

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Söder

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Öva att söka efter någon i lätt och avgränsad terräng. Låt någon av ledarna ”gå vilse” och be patrullen försöka hitta honom.

Ge en karta åt patrullmedlemmarna. Ha dem att förklara hur någon ska hitta till den plats där de är. Alternativt kan ni fundera vart på kartan ni skulle gå om ni hade tappat bort er. Lär er att gå i rätt riktning med hjälp av kompassen.

Skriv eller rita en historia om en hjälte som hette Peter och som hittade ut ur skogen efter att han tappat bort sig.

Innan ni går i skogen, så gå genom med gruppen vad man ska göra om man går vilse. Lär er de internationella signalerna ”från land till luft”. Gå någonstans utan karta tillsammans med en vuxen. Då ni kommit fram delas det ut karta till patrullerna och de ska definiera var de är med hjälp av kartan. Lär dem att hitta vädersträcken med hjälp av klockan (om timvisaren riktas mot solen så ligger söder mellan timvisaren och klockan 12), stjärnorna och naturens tecken.

Gå vilse. Bind för patrullungarnas ögon med scouthalsduken. Led dem efter en kort sträcka in i skogen. Fundera på vad man bör göra. Sätt er ner, koka kaffe och ät karameller. Börja därefter leta efter naturtecken och fasta punkter för att hitta tillbaka till lägerområdet.

Öva hur man ska göra om man har gått vilse. Gå in i skogen och ”gå vilse” bygg en nödbivack, tänd en brasa så att de som söker efter er ska kunna hitta er och bygg ett från land till luft-märke för helikoptern.

Lägg till tips

Bifoga