Äventyrsscouten deltar i förevigandet av lagets historia

Valikko

Vimpel och loggbok


Målsättning:

Äventyrsscouten deltar i förevigandet av lagets historia

Beskrivning:

Äventyrsscouterna pysslar tillsammans ihop en vimpel eller loggbok

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen
Färdighetsområden Kädentaidot Luovuus Partiokulttuuri
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd pitkäkestoinen
Mål för fostran Ryhmässä toimiminen Yhteisöön kuuluminen
Ledarens uppgift: Tillverka tillsammans olika symboler för laget. Gör en vimpel eller loggbok. Vimpeln kan tillverkas av t.ex. läder och loggboken kan bindas eller så kan man pyssla ihop pärmar på ett färdigt häfte. Ifall vimpeln och loggboken är arvegods kan ni tillverka något annat eget, t.ex. en kista, en sparbössa, en ställning för aktvitetskorten, nyckelringar, en maskot eller en officiell stämpel.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Välkommen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Om ni vill göra vimpeln tillsammans, dela upp arbetet så att alla gör en symbol som föreställer sig själv och limmar fast den på vimpeln. Alternativt kan en del av gruppen göra vimpelns skaft eller dekorationstofsar osv. Hitta en hantverkarteknik som passar er i Ryggsäcken. (Lim brukar inte hålla i scoutsammanhang). Bekanta er med gamla patrullers vimplar. Hur har stilen ändrats genom åren?

Om ni köper en färdig bok att använda som loggbok, borde ni ändå styla om den till en scoutbok. Till boken kan man göra utbytbara textil-, läder- eller träpärmar, då kan innehållet vara t.o.m. ett häfte. Det sämsta alternativet är limmade häften som säkert går sönder i bruk. Såga bort 3 cm från den ena brädans (frampärmens) kant och borra hål i den och i den hela brädan (bakpärmen) så som bilden visar. Använd färdigt hålstansade papper som modell, som ni senare kan använda som blad i loggboken. Klipp ut gångjärn ur lädret och spika fast dem i frampärmen och dess kantbit. Klipp ut en dekoration ur lädret och fäst den på pärmen genom att spika eller limma fast den. Lägg så mycket färdigt hålstansat papper som ni behöver mellan pärmarna och trä sedan snöret genom hålen som på bilden. Bind ihop snörets ändor.

Planera ett bildtema för lagets stämpel. Gröp in en bild spegelvänt i t.ex. linoleum eller gummi. En tillfällig stämpel går också att göra av t.ex. potatis, kork eller styrox eller pyssla ihop av en softis-skiva. Det går att limma fast exempelvis en träbit som handtag.

Vik pappren på hälften och bunta ihop i rätt ordning inifrån, t.ex. av tio papper i storlek A4 blir det ett 20-sidigt häfte i A5 format med pärmar och 36 textsidor. Det lönar sig inte att bunta ihop mer än tio sidor av normal papperstjocklek. Sy ihop sidorna på två ställen med lintråd i den vikta skarven med minst en centimeters breda stygn. Om det är flera pappersbuntar trä tygtråden under stygnen i buntarnas ryggar. Limma fast kraftpapper i buntarnas ryggar eller tejpa dem. Det går också att göra pärmarna av plastat papper, läder och/eller kartong. Limma fast pärmsidorna i pärmarna och limma till slut fast en rygg av läder eller tyg.

Det tar tid att göra både vimpeln och loggboken, därför bör du tänka noga på mötet då du planerar tidsåtgången. Tio äventyrsscouter kan inte pyssla ihop en vimpel på samma gång. Om ni gör både en vimpel och loggbok, lönar det sig att dela upp arbetet på exempelvis två patruller. För att vimpeln och loggboken ska vara i bruk redan under lagets första officiella scoutevenemang, lönar det sig att börja på med arbetet redan under de första mötena. Man bör också förbereda sig på att t.ex. sömnad för hand inte är en särskilt snabb teknik.

Lägg till tips

Bifoga