Äventyrsscouten får erfarenhet av att övernatta vid öppen eld.

Valikko

Övernattning vid öppen eld


Målsättning:

Äventyrsscouten får erfarenhet av att övernatta vid öppen eld.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övernattar i vindskydd eller motsvarande vid öppen eld. Äventyrsscouten kan använda kårens vindskydd och fungerar som eldvakt.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats I skogen
Färdighetsområden Retkeily Tulenteko
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Längd viikonloppu
Mål för fostran Luontosuhde Ryhmässä toimiminen
Ledarens uppgift: Instruera och ansvara för säkerheten

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Väster

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Gör upp eldvaktslistor. Hugg tillräckligt med vedträn så att de räcker hela natten. Gör en eldplats och tände. Lägg upp vindskydd och tänd elden. Vakta elden i eldvaktsturer. Be alltid om lov av ledaren innan du tänder en eld.

. Skräckhistoria Berätta en historia om en eldvakt som gör allting fel. Äventyrsscouterna får rätta alla ställen där han gjorde fel. Diskutera hur han kunde ha undvikit felen eller hur man kan rätta till dem ifall det skulle hända en själv. Exempelfel: eldvakten flyttar inte bort en sovsäck som rör i kaminen eller som är nära elden, nickar till i sin sovsäck under sin eldvaktstur, håller inte vattenhinken nära till hands, är på tuppen i en halvtimme, stör dem som sover genom att tala högt med sitt par, glömmer att lägga på mer ved, lägger någons stövlar som är på tork för nära elden, glömmer att kolla att följande eldvakt är vaken innan han själv går tillbaka och sova.

Eldvaktsbok Ibland kan det kännas tråkigt att vara eldvakt och man hellre skulle sova. Man kan hitta på något kul att göra medan man vaktar, så länge det inte tar bort för mycket av uppmärksamheten från elden. Medan man sitter som eldvakt kan man skriva patrullens eldvaktsbok eller varför inte en följehistoria. På morgonen läser man sedan om det hänt något spännande och roligt under natten eller hurdan historia som fötts under natten.

Sätt upp vindskydden tillsammans med patrullerna. Instruera patrullerna att göra ved, bygga en brasa och tända den. Gå igenom eldvaktens uppgifter och dela ut eldvaktsturer parvis. Håll koll på säkerheten och poängtera betydelsen av den. Kolla före läggdags att alla har en torr och trevlig sovplats och att eldvakterna vet sina uppgifter.

Lägg till tips

Bifoga