Äventyrsscouten kan på ett tryggt sätt både tälja, förvara kniven och räcka över kniven till någon annan.

Valikko

Täljkniven


Målsättning:

Äventyrsscouten kan på ett tryggt sätt både tälja, förvara kniven och räcka över kniven till någon annan.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att använda en täljkniv. Äventyrsscouten täljer och bekantar sig med säkerhetsregler för knivhantering.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kädentaidot Retkeily Turvallisuus
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att se till att allt går säkert till. Hen förklarar lagets knivregler för äventyrsscouterna, visar dem de rätta täljgreppen och korrigerar när de arbetar på fel sätt med sina knivar. Laget övar också att transportera en kniv och att överräcka den åt någon annan. Kaptenen ser till att det finns tillräckligt många knivar och första hjälpen-utrustning till hands. Om det behövs gör hen ett modellexemplar av det föremål som äventyrsscouterna ska tillverka. Med en trubbig kniv sker det fler missöden. Kaptenen ska därför se till att alla äventyrsscouter övar med tillräckligt vassa knivar. Kaptenen ska också tänka på att en nybörjare inte ska öva att tälja utomhus i kallt väder, för det är mycket svårt att tälja med handskar på händerna eller med stelfrusna fingrar. Patrulledarens uppgift: Patrulledarens uppgift är att övervaka säkerheten under täljningsövningen.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Norr - utrustning

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Träsked: Var och en av äventyrsscouterna tillverkar en egen träsked. Rita först konturerna av skeden i träet. Tälj ut skedens stomme med täljkniv och gröp efter det ur skeden. Detta går enklast genom att bränna en grop i skeden. Lägg ett par glödande kol på träet och blås på kolet med ett blåsrör eller sugrör. Skydda de tunna skedkanterna med t.ex. lera. Skrapa sedan den svarta, brända gropen ren t.ex. med en rund sten och fila bort de största skårorna med en träfil eller rasp. Slipa slutligen skeden med sandpapper. Det lönar sig att låta skeden ligga ett dygn i starkt saltvatten innan du använder den, så att den inte spricker. Till sist kan du olja in skeden med matolja.

Smörkniv: Smörknivar och stekspadar är enkla täljningsuppgifter för nybörjare.

En tavla om knivhantering: Äventyrsscouterna tillverkar patrullvis instruktionstavlor om knivhantering och täljer ramar till tavlorna. Instruktionerna kan se ut på följande sätt: – Förvara kniven i dess fodral. – När du ger kniven åt någon, håll själv i bladet med bladryggen mot handflatan, och räck fram kniven med skaftet först. – Ha inte med dig kniven i lekar och spel, inte ens om den är i sitt fodral. – Låt bli att gå, och i synnerhet springa, med kniven i handen. Om du faller kan du skada dig och om du snavar kan du råka träffa någon annan i närheten. – Tälj alltid bortåt från dig själv och så att du aktar andra människor i närheten. – Kasta inte din kniv mot stubbar eller väggar för den studsar lätt tillbaka på dig eller någon annanstans. – Det är inte tillåtet att bära kniv på allmän plats eftersom kniven räknas som ett eggvapen.

Knaggar: Äventyrsscouterna gör patrullvis knaggar till kårlokalen, t.ex. för att hänga scoutpåsar på. Använd en bräda som underlag för knaggarna. Själva knaggarna gör äventyrsscouterna av tvådelade trädgrenar som de letar rätt på i skogen. Som material kan laget använda täljkniv, såg, sandpapper, spik och hammare.

Fakta: En täljkniv hör till en scouts grundutrustning. En lämplig längd på knivbladet är 7–10 cm, eller som bredden på scoutens egen handflata. Ett alltför tunt knivblad skär in sig för mycket i träet. Fodralet ska vara sådant att kniven hålls bra i det. Kniven ska vara ren, torr och vässad. Det går att vässa en täljkniv mot en brynsten, även om alla täljknivar inte går att vässa. – Bär alltid täljkniven i sitt fodral och räck den åt någon annan så att du håller i bladet med eggen neråt. – En täljkniv ska endast användas till att tälja med, inte till att göra hål eller gröpa ur eller rista in. För de här ändmålen finns andra verktyg såsom stämjärn, pryl och borr. – En ovass täljkniv är farlig eftersom den lätt slinter och täljandet kräver onödig kraft. - Innan du täljer lönar det sig att fundera på vart kniven av misstag kan slinta. Finns det fingrar, knän, kompisar eller något annat liknande framför? – Tälj ALLTID bort från dig själv. – Håll kniven i ett stadigt grepp och håll inte tummen på bladet – Tälj inte mot andra och gå inte framför en täljande kompis – Tälj inte mot din egen hand eller mot dina fötter. Kolla var du håller i käppen du täljer. Luta inte käppen mot låret eller knät. – Späntstickor åstadkommer du genom att tälja långa, försiktiga snitt längs klabbens sida. Tälj så att de lockiga strimlorna sitter kvar i vedträt. Om du täljer många strimlor på samma ställe får du en bunt som består av flera, och den kan du tälja loss med det sista snittet. – Om du ska kvista en stam eller spira med en täljkniv ska du rikta trädtoppen neråt och bort från dig själv, hålla i trädet högre upp än kvisten du vill ta bort sitter, och sedan tälja nära stammen vid kvistens rot, och kapa kvistarna från deras undersida sett. Då är det bäst att trycka till med kniven i små snitt och samtidigt med handleden vrida knivbladet utåt från stammen i en rund rörelse. – Om du behöver klyva ved med hjälp av din täljkniv kan du placera kniven vågrätt, med eggen neråt, över den övre änden på en liten vedklabb och sedan med ena handen hålla i knivskaftet och trycka kniven neråt samtidigt som du med den andra handen slår på den utskjutande knivspetsen med en annan vedklabb. Håll kniven vågrätt hela tiden och ha alltid något av trä som underlag. – När laget täljer lönar det sig att välja sittplatser så att alla har gott om utrymme omkring sig. Alla kan t.ex. sitta vid foten av var sitt träd. Äventyrsscouterna kan också sitta patrullvis på ett och samma liggunderlag så att varannan har fötterna åt vänster och varannan åt höger.

Lägg till tips

Bifoga