Äventyrsscouten kan använda båtens pentry, alltså kök.

Valikko

Pentryt


Målsättning:

Äventyrsscouten kan använda båtens pentry, alltså kök.

Beskrivning:

Äventyrsscouten lagar mat ombord.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På sjön
Färdighetsområden Arjen taidot Retkeily taitoalueet.ruoanlaitto Vesillä liikkuminen
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Skepparen (eller någon annan ledare) handleder äventyrsscouterna och ser till att de använder apparaterna på ett säkert sätt.

Tilläggsuppgifter

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Nudelwok: Patrullen tillreder kinesisk mat. För ca tre portioner behövs 250 g risnudlar 200 g morötter 1 lök några champinjoner 200 g andra slags grönsaker som passar i en wok (t.ex. kål, zuccini) 75 ml sojasås en skvätt olja 2 dl vatten 3 msk potatismjöl. Eftersom den här maträtten blir färdig snabbt lönar det sig att först förbereda allting och sedan börja woka. Patrullen hackar och strimlar alla grönsaker. När grönsakerna är färdighackade kokar patrullen nudlarna enligt anvisning och häller bort vattnet. Det lönar sig att blanda in en skvätt olja i de färdiga nudlarna så att de inte stelnar till en klump. Lägg locket på nudelkastrullen och ställ den åt sidan och tillred såsen. Fräs löken i olja i kastrullen och tillsätt sedan morötterna och de övriga grönsakerna. Låt grönsakerna stekas en stund och tillsätt sedan sojan. Blanda ut tre matskedar potatismjöl i ett par deciliter kallt vatten. Häll i potatismjölsberedningen i en tunn stråle och i några omgångar, när grönsakerna är tillräckligt mjuka och rör om. Om såsen blir för tjock går det bra att tillsätta mer vatten och blanda väl. Ät maten genast, t.ex. med ätpinnar!

Matlagning: Det är bäst för äventyrsscouterna att öva sig att laga mat när båten ligger i hamn.

Lägg till tips

Bifoga