Äventyrsscouten kan göra en tvärsurrning och vet till vad surrningen används

Valikko

Tvärsurrning


Målsättning:

Äventyrsscouten kan göra en tvärsurrning och vet till vad surrningen används

Beskrivning:

Äventyrsscouten lär sig att göra en tvärsurrning genom att surra när hen bygger en konstruktion.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan I skogen Utomhus
Färdighetsområden Kädentaidot Retkeily
Längd -
Mål för fostran Itsetuntemus Luontosuhde
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen berättar hur tvärsurrningar används och visar hur de görs. Patrulledarens uppgift: Patrulledarna får det material som behövs och instruktioner av kaptenen. Patrulledaren förklarar för patrullen vad uppgiften går ut på och delar ut uppgifter inom patrullen.

Tilläggsuppgifter

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Tävling: Kaptenen ger varje patrull i uppgift att bygga olika konstruktioner, eller arrangerar en tävling om vem som bygger en viss konstruktion fortast eller stadigast. Kontrollera hur bra surrningarna håller och en vecka senare om surrningarna har blivit lösare. Laget funderar på varför det är viktigt att vara noggrann med surrningar och försäkra sig om att de är välgjorda. Material: Sisalsnöre med två kardelar, spiror, täljkniv.

Nyttig konstruktion: Äventyrslaget bygger en stege, en gunga, en sovsäcksställning eller ett fotbollsmål vid utfärdsstugan.

Bygg en konstruktion: Det går bra att gå igenom grunderna i surrningsteknik i kårlokalen, men den verkliga kompetensen får äventyrsscouterna när de får använda surrningar i praktiken Äventyrsscouterna får alltså den bästa övningen i att surra genom att under sina utfärder bygga de konstruktioner de behöver, t.ex. en sovsäcksställning eller träfot.

Tvärsurrning: En tvärsurrning lämpar sig väl för att binda samman en träbock eller för att hindra spiror (slanor) som ligger vinkelrätt mot varandra att glida. Börja tvärsurrningen genom att slå ett timmerstek eller dubbelt halvslag på den ena spiran, nedanom surrningspunkten. Spänn surrningssnöret efter varje varv och avsluta surrningen med ett dubbelt halvslag om den tvärgående spiran.

Lägg till tips

Bifoga