Äventyrsscouten vågar övernatta utomhus i ett vindskydd eller liknande.

Valikko

En natt i vindskydd


Målsättning:

Äventyrsscouten vågar övernatta utomhus i ett vindskydd eller liknande.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övernattar i vindskydd eller i någon annan typ av bivack.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats I skogen
Färdighetsområden Retkeily
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att instruera och hjälpa äventyrsscouterna när de sätter upp sitt vindskydd (eller liknande) eftersom det är första gången de är med om detta. Det lönar sig att slå upp vindskydden under dagen, medan äventyrsscouterna är pigga och det är ljust ute. Den vuxna ska sova med äventyrsscouterna, så om kåren har bara en kapten är det bra att be en annan vuxen med på den första övernattningen. Före läggdags ska kaptenen se till att alla har en ordentlig sovplats och att sakerna är skyddade för regn. Det är viktigt att skapa en trygg stämning på kvällen. Prata t.ex. om att gå och kissa på natten och om hurdan klädsel som är lämplig. Påminn om att det är ok att väcka den vuxna mitt i natten om det behövs. Patrulledarens uppgift: Det är bra om patrulledaren ger alla någon liten uppgift när vindskyddet ska slås upp, så att äventyrsscouterna inte blir frustrerade av att stå och vänta.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Söder - orientering

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vindskydden cirkulerar: Om kåren har för vana att använda olika slags vindskydd eller andra enkla övernattningsanordningar kan patrullerna byta vindskydd med varandra efter den första natten. På det sättet får alla erfarenhet av att övernatta i vindskydd av flera olika slag.

Vindskyddsknepigheter: Kaptenen presenterar den utrustning som behövs för att slå upp vindskyddet och låter åtminstone till en början patrullen fundera på hur de skulle kunna slå upp vindskyddet med hjälp av utrustningen. Vad ska de beakta med tanke på platsen där de ska slå upp vindskyddet, hur ska vindskyddet se ut och vad skulle det vara fiffigt att göra först, och som det andra och tredje steget? Om patrullen klarar sig bra på egen hand behöver kaptenen bara kontrollera att bygget blir tillräckligt stadigt. I andra fall kan kaptenen ge tips eller hjälpa till med de svåraste frågorna. Kaptenen ska helst endast övervaka, medan patrulledaren kan ta rollen som ledare och delegera uppgifter under uppsättningsprocessen.

Lägg till tips

Bifoga