Äventyrsscouten kan stilla en blödning.

Valikko

Tryckförband


Målsättning:

Äventyrsscouten kan stilla en blödning.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att stilla en stor blödning genom att lägga ett tryckförband.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Ensiapu Palvelu
Längd -
Mål för fostran Ihmissuhteet Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen visar exempel och berättar hur ett tryggförband ska läggas. Kaptenen instruerar patrulledarna att öva med sina patruller. Kaptenen kontrollerar förbanden, ger råd och respons. Patrulledarens uppgift: Patrulledarna får material och instruktioner av kaptenen. Patrulledaren förklarar för patrullen vad uppgiften går ut på och delar ut uppgifter inom patrullen.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Söder - orientering

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

I praktiken: Äventyrsscouterna turas om att vara patienter. Patienten bestämmer var såret sitter (i handen, armen, benet eller låret). De övriga patrullmedlemmarnas uppgift är att lägga ett tryckförband med olika typer av material: - rullar med elastiskt förband och kompresser - färdigt tryckförband - tillfällig utrustning (kläder). I samband med övningen diskuterar laget: När behövs ett tryckförband? Hur hjälper ett sådant? Av vad går det att göra ett tryckförband? Material: rikligt med elastiskt förband, ett paket med färdigt tryckförband och tillfällig utrustning såsom scouthalsdukar, t-tröjor, strumpor, mössor, vantar.

Tryckförband: Avsikten är att öva att lägga tryckförband för att stilla en blödning från ett stort sår. I scouterna är det mest sannolikt att ett sådant sår härstammar från en täljkniv eller en yxa. Det kan se skrämmande ut med mycket blod, men det är ändå viktigt att våga hjälpa. När det gäller blödningar skiljer vi mellan inre och yttre blödningar, samt mellan kapillärblödningar, venösa blödningar och arteriella blödningar. En kapillärblödning slutar oftast av sig själv. Vid en venös blödning är blodflödet jämnt och ibland rikligt. Lägg ett tryckförband på en stor venös blödning. Vid en arteriell blödning pulserar blodet fram i takt med hjärtslagen och vid en sådan blödning måste första hjälpen ges snabbt. Vid stora sår och blödningar finns det alltid en risk för att patienten hamnar i chock. Vid chock är patienten yr, blek och kallsvettig, pulsen är svag och snabb. En patient i chocktillstånd ska placeras i liggande ställning med fötterna i högläge och hållas varm. Lugna patienten och undvik att flytta hen i onödan. Gör patienten så smärtfri och bekväm som möjligt. – Ring till nödnumret 112 om situationen verkar allvarlig. – Anvisa den skadade att lägga ner sig på marken. – Håll den skadade kroppsdelen ovanför hjärthöjd och tryck hårt ihop sårkanterna. Använd skyddshandskar för att skydda dig själv eller lägg ett klädesplagg eller något liknande över såret. – Lägg ett förband på såret. Om patienten är vid medvetande kan hen själv trycka på såret medan hjälparen letar fram förbandsmaterial. – Ett tryckförband kan du åstadkomma med hjälp av kompresser och förbandsrulla eller av något tillfälligt material. Det finns också färdiga tryckförband att köpa. Det kräver övning att använda också ett sådant färdigt tryckförband. - Lägg något av ett material med uppsugningsförmåga som skydd över såret, t.ex. en ihopvikt scouthalsduk eller en bunt kompresser. – Lägg sedan någonting som finns tillgängligt som tyngd på skyddsförbandet, såsom 1-2 förbandsrullar, hårt ihoprullade strumpor eller en ihoprullad vante – Bind samman tyngden och skyddsförbandet till ett stadigt paket med en elastisk binda, en mitella eller en scouthalsduk. Ett färdigt tryckförband får inte spänna för mycket.

Lägg till tips

Bifoga