Äventyrsscouten vet vad hen ska göra om hen går vilse.

Valikko

Vilse


Målsättning:

Äventyrsscouten vet vad hen ska göra om hen går vilse.

Beskrivning:

Äventyrsscouten lär sig att handla klokt i en situation då hen gått vilse.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Obligatorisk
Plats I skogen
Färdighetsområden Itsestä huolehtiminen Retkeily Suunnistus Turvallisuus
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen ser till att inlärningen sker under trygga omständigheter, planerar rutten, lär äventyrsscouterna hur de kan bestämma väderstrecken och sin position samt är med om övningarna. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren leder patrullen enligt kaptenens instruktioner.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Söder - orientering

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Laget går vilse: Scouterna binder sina scouthalsdukar för ögonen. Kaptenen leder dem en liten bit in i skogen. Äventyrsscouterna funderar på vad de ska göra. Först sätter laget sig ner och äter matsäck. Sedan börjar laget leta efter väderstreck och andra fixpunkter i naturen och tar sig tillbaka till det ställe de startade från. Äventyrsscouterna kan också öva andra saker som kan vara till nytta i en situation då någon gått vilse: bygga en nödbivack, göra upp eld för att de som letar efter dem ska kunna hitta dem lättare och bygga en nödsignal som kan upptäckas från luften.

Det lönar sig att öva: Innan de går ut i skogen, går äventyrsscouterna igenom hur de ska bete sig om de går vilse. Äventyrsscouterna lär sig göra nödsignaler som syns från marken till luften (med tanke på efterspaning i helikopter). Sedan går laget någonstans tillsammans, utan karta men under en vuxens handledning. Väl framme får patrullerna varsin karta över området och ska peka ut var på kartan de befinner sig. Äventyrsscouterna lär sig att hitta väderstrecken med hjälp av klockan (om timvisaren riktas mot solen så ligger söder mellan timvisaren och klockan 12, eller klockan 13 sommartid), stjärnorna och tecken i naturen.

Överraskningsuppgift: Äventyrsscouterna blir oförberett tilldelade en karta. De ska komma på hur de kan få fram var på kartan de befinner sig. Alternativt kan äventyrsscouterna tillsammans titta på kartan och fundera på vart de skulle försöka ta sig om de gått vilse. Äventyrsscouterna får också lära sig att gå i rätt riktning med hjälp av en kompass.

En överlevnadshistoria: Äventyrsscouterna skriver eller ritar en historia om en hjälte som heter Peter och som hittar ut ur skogen efter att han tappat bort sig.

Ledaren har gått vilse: Laget gör en efterspaningsövning på ett begränsat område med lättframkomlig terräng. Någon av ledarna ”går vilse” och patrullerna försöker hitta hen.

Lägg till tips

Bifoga