Äventyrsscouten känner till olika sätt att få degen att jäsa.

Valikko

Bekant med jäsningsmedel


Målsättning:

Äventyrsscouten känner till olika sätt att få degen att jäsa.

Beskrivning:

Äventyrsscouten tar reda på när och hur jäst, bakpulver och soda används i samband med bakning.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot taitoalueet.ruoanlaitto
Längd -
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att handleda äventyrsscouterna så att de lägger märke till skillnaderna mellan olika jäsningsmedel. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får instruktioner av kaptenen och instruerar sin patrull.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Bagaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Provsmakning: Äventyrsscouterna smakar på bakverk som bakats med olika slags jäsningsmedel. Vad är skillnaderna mellan de olika bakverkens konsistens?

Recept: Äventyrsscouterna undersöker recept på olika bakverk. Vad skiljer t.ex. recept på bulldeg, surmjölksbaserad bärbaj och rulltårta från varandra? Vad säger recepten om hur jäsningsmedlet ska tillsättas? Vad är det för skillnad på degarna? Varför ska en del innehålla jäst, någon annan soda eller bakpulver? Jäst ska alltid blandas i ljummen (37 C°) vätska och används i degar (bulldeg, pizzadeg) som ska jäsas innan de gräddas. Bakpulver och soda blandas alltid med de övriga torra ingredienserna (mjölet) och används i bakverk som ska jäsa först när de gräddas (kakor, rulltårtor, muffins).

Bakning: Laget bakar patrullvis tre olika bakverk som alla innehåller olika slags jäsningsmedel. Då får äventyrsscouterna praktiskt erfarenhet av att använda olika jäsningsmedel.

Lägg till tips

Bifoga