Äventyrsscouterna kan följa instruktionerna i ett recept. Hen känner till måttenheterna som används i recept.

Valikko

Salta bakverk


Målsättning:

Äventyrsscouterna kan följa instruktionerna i ett recept. Hen känner till måttenheterna som används i recept.

Beskrivning:

Äventyrsscouten bakar ett salt bakverk. Hen övar att självständigt läsa ett recept och tolka receptets förkortningar.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen
Färdighetsområden Arjen taidot taitoalueet.ruoanlaitto
Längd -
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift:Kaptenens uppgift är att se till att den utrustning som behövs finns till hands. Den vuxnas uppgift är att säkerställa att äventyrsscouterna förstår vad de läser och kan följa instruktionerna i receptet. Kaptenen ser till att laget beaktar specialdieter under aktiviteten. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får ett recept av kaptenen, instruerar sin patrull och delar ut uppgifter.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Bagaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Rieska: Att baka rieskor går bra t.ex. enligt följande recept: 5 dl mjölk 1 tsk salt 1 dl vetemjöl 7 dl kornmjöl Blanda saltet i den kalla mjölken. Tillsätt mjölet och rör först om med en trägaffel, sedan med handen. Degen får vara mjuk, men ska gå att baka ut. Baka ut tre runda, ca 0,5 cm tjocka plättar. Stick hål i rieskorna med en gaffel och grädda dem i 300 grader i ca 5 minuter. Bakplåtspapper tål inte sådan värme, utan rieskorna måste gräddas direkt på plåten. Slå in de färdiga rieskorna i en bakduk om du vill att de ska mjukna lite.

Semlor: Patrullen bakar semlor (småfranska, kuvertbröd) På webben och i bakböcker finns många olika recept på semlor. Här nedan ett grundrecept: 5 dl vatten eller mjölk 50 g jäst eller 1 påse torrjäst 1 tsk salt en nypa socker 10 dl mjöl 0,5 dl olja Värm upp vätskan. Om du använder färsk jäst ska den lösas upp i vätskan. Tillsätt salt och socker. Blanda i en del av mjölet och med det torrjästen, om du använder sådan. Knåda in resten av mjölet i degen och tillsätt olja när degen är nästan färdigknådad. Receptet fungerar med valfria mjölsorter enligt äventyrsscouternas smak och tycke. Låt degen jäsa ungefär 30 minuter och baka sedan ut semlor. Grädda semlorna i 225 grader i ca 12 minuter.

Lägg till tips

Bifoga