Äventyrsscouten kan följa instruktionerna i ett recept. Hen känner till måttenheterna som används i recept.

Valikko

Söta bakverk


Målsättning:

Äventyrsscouten kan följa instruktionerna i ett recept. Hen känner till måttenheterna som används i recept.

Beskrivning:

Äventyrsscouten bakar ett sött bakverk. Hen övar att självständigt läsa ett recept och tolka receptets förkortningar.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen
Färdighetsområden Arjen taidot taitoalueet.ruoanlaitto
Längd -
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att se till att den utrustning som behövs finns till hands. Den vuxnas uppgift är att säkerställa att äventyrsscouterna förstår vad de läser och kan följa instruktionerna i receptet. Kaptenen ser till att laget beaktar specialdieter under aktiviteten. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får ett recept av kaptenen, instruerar sin patrull och delar ut uppgifter.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Bagaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Hälsa: I samband med att laget mumsar på bakverken kan kaptenen öppna en diskussion om att äta godis och sötsaker. Har äventyrsscouterna några regler hemifrån om hur ofta de får äta godis? Varför? Vad tycker äventyrsscouterna om det?

Tårta: Laget bakar en tårta med lagets namn eller kännetecken som tema. Här är ett bra grundrecept för tårtbotten: 2 dl socker 4 st ägg 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Margarin eller smör och skorpmjöl till formen Smörj en kakform med fett och strö på skorpsmulor. Vispa socker och ägg till poröst, vitt skum i en skål. Blanda samman bakpulvret och det grova vetemjölet och tillsätt blandningen i äggvispet genom en sil. Blanda hastigt smeten jämn, med små rörelser, och häll den i den smorda och bröade formen. Grädda kakan på nedre falsen i 200 grader i 20–30 minuter, beroende på hur vid formen är.

Mördegspaj: Laget bakar en mördegspaj. Så här ser ett bra grundrecept ut: 100 g smör 1 dl socker 1 ägg 2 1/2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Vispa smör och socker till ljust skum. Tillsätt ägget medan du vispar. Blanda samman mjöl och pakpulver och vänd ner blandningen i smör-socker-skummet. Tryck ut degen på bottnen och kanterna av en smord och bröad pajform. Det lönar sig att förgrädda pajbottnen ca 10 minuter i 200 grader. Sedan breder laget ut valfri fyllning på pajbottnen (t.ex. äppel, hallon eller blåbär) och gräddar pajen tills den är färdig.

Baka bullar: Exempelvis enligt följande recept går det att baka goda bullar. 200 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 2 dl socker 2 msk kardemumma 2 tsk salt 1 ägg ca 15 dl vetemjöl Smält smöret i mikron eller på spisen. Värm mjölken till kropsstemperatur och smula ner jästen. Rör om i vätskan tills jästen har löst upp sig helt. Blanda ner socker, kardemumma, salt och ägg. Tillsätt ca hälften av mjölet, en deciliter åt gången, och rör om i degen en stund. Tillsätt resten av mjölet, lite åt gången, och knåda för hand. Tillsätt det smälta smöret när degen är nästan färdigknådad. Det lönar sig att spara ca en deciliter av mjölet, för det kan vid behov tillsättas när degen bakas ut. Knåda degen tills den är blank och lossnar från skålen och händerna. Täck degbunken med en duk och låt degen jäsa ca 45 minuter på ett varmt ställe. Degen ska jäsa till dubbel storlek. Av bulldegen kan äventyrsscouterna sedan baka varsin bullgubbe som liknar dem själva, kanelsnurror, bullar med smöröga eller t.ex. en vetelängd att ta med på en utfärd. Grädda bullarna i 200 grader i 8–15 minuter beroende på hur stora de är.

Lägg till tips

Bifoga