Äventyrsscouterna känner till piroger som hör till de finländska traditionella maträtterna.

Valikko

Traditionella piroger


Målsättning:

Äventyrsscouterna känner till piroger som hör till de finländska traditionella maträtterna.

Beskrivning:

Äventyrsscouterna bakar traditionella piroger och bekantar sig med deras historia.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen
Färdighetsområden Arjen taidot taitoalueet.ruoanlaitto Suomalainen kulttuuri
Längd -
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus Yhteisöön kuuluminen
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att i förväg bekanta sig med vilka olika slags traditionella piroger det finns på olika håll i Finland. Kaptenen skaffar fram de ingredienser som behövs och ser till att beakta lagets specialdieter när hen väljer recept. Kaptenen handleder äventyrsscouterna så att de arbetar på rätt sätt och förstår receptet. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får instruktioner av kaptenen och instruerar sin patrull. Patrulledaren ser till att alla patrullmedlemmar har tillräckligt mycket att göra.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Bagaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

”Rönttönen”-piroger: Patrullen bakar rönttönen-piroger. De lyckas bra t.ex. med följande recept som ger 24 piroger: Skal: 3 dl kallt vatten 2 tsk salt 3 dl vetemjöl 4 dl rågmjöl (eller 7 dl rågmjöl om ni inte alls vill använda vetemjöl) Bär-potatis-blandning: 1 kg mjölig potatis 2 dl rågmjöl 1 msk socker 0,5 tsk salt 2–3 dl lingonmos Blanda samman ingredienserna till degen och forma den till en klump. Koka potatisarna mjuka. Mosa de varma potatisarna och blanda i rågmjölet. Strö mjöl på blandningen, täck kärlet med ett lock och låt mälta i 3–4 timmar i rumstemperatur. Rör om då och då. Smaksätt den mältade blandningen med salt och tillsätt det sockrade lingonmoset. Låt blandningen stå och dra ytterligare en halv timme. Knåda degen och dela den i 24 bitar. Kavla ut degbitarna till runda skal och lägg potatis-lingon-blandning på dem. Vecka ihop kanterna som på karelska piroger och grädda rönttönen-pirogerna i 250 grader i 10–15 minuter. Smörj de färdiga pirogerna med smör och låt dem svalna något före servering.

Karelska piroger: Patrullen bakar karelska piroger. På webben finns många recept på sådana, och också videor som visar hur det går till att vecka pirogerna. Notera att karelska piroger ska gräddas i så varm ugn att bakplåtspapper inte håller för värmen.

Lägg till tips

Bifoga