Äventyrsscouterna bakar traditionella piroger och bekantar sig med deras historia.

Äventyrsscouterna känner till piroger som hör till de finländska traditionella maträtterna.
Traditionella piroger
Målsättning:
Äventyrsscouterna känner till piroger som hör till de finländska traditionella maträtterna.
Förverkligande och målsättningar


Tips
2021-04-08 16:33:44
”Rönttönen”-piroger: Patrullen bakar rönttönen-piroger. De lyckas bra t.ex. med följande recept som ger 24 piroger: Skal: 3 dl kallt vatten 2 tsk salt 3 dl vetemjöl 4 dl rågmjöl (eller 7 dl rågmjöl om ni inte alls vill använda vetemjöl) Bär-potatis-blandning: 1 kg mjölig potatis 2 dl rågmjöl 1 msk socker 0,5 tsk salt 2–3 dl lingonmos Blanda samman ingredienserna till degen och forma den till en klump. Koka potatisarna mjuka. Mosa de varma potatisarna och blanda i rågmjölet. Strö mjöl på blandningen, täck kärlet med ett lock och låt mälta i 3–4 timmar i rumstemperatur. Rör om då och då. Smaksätt den mältade blandningen med salt och tillsätt det sockrade lingonmoset. Låt blandningen stå och dra ytterligare en halv timme. Knåda degen och dela den i 24 bitar. Kavla ut degbitarna till runda skal och lägg potatis-lingon-blandning på dem. Vecka ihop kanterna som på karelska piroger och grädda rönttönen-pirogerna i 250 grader i 10–15 minuter. Smörj de färdiga pirogerna med smör och låt dem svalna något före servering.
2021-04-08 16:33:45
Karelska piroger: Patrullen bakar karelska piroger. På webben finns många recept på sådana, och också videor som visar hur det går till att vecka pirogerna. Notera att karelska piroger ska gräddas i så varm ugn att bakplåtspapper inte håller för värmen.
Lägg till tips