Äventyrsscouten kan bygga upp och tända en eld.

Valikko

Olika eldtyper


Målsättning:

Äventyrsscouten kan bygga upp och tända en eld.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att bygga upp och tända olika typer av eldar.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Retkeily Tulenteko
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att handleda övningen och ställa ledande frågor som hjälper äventyrsscouterna att själva komma fram till de bästa tillvägagångssätten. Kaptenen ansvarar också för redskapen som behövs och för säkerheten. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får instruktioner av kaptenen och instruerar sin patrull.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Eldslagaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Ordentlig eld: Alla patruller får samma mängd torr ved och näver, en yxa, en täljkniv och t.ex. tre tändstickor. Vem är först med att få en ordentlig eld att flamma upp?

Bränn av snöret: Kaptenen spänner upp ett snöre ca 60 cm ovanför marken. På en given signal ska patrullerna hugga till lämplig ved av det som finns till hands och bygga upp en eld. Vinner gör den patrull som först lyckas bränna av tråden. Det går också att lägga in en del två i tävlineg: vilken patrull är bäst på att städa upp efter elden?

Olika slags eldar: Äventyrsscouterna övar att bygga upp och tända olika slags eldar. Tips på olika slags eldar finns (på finska) bl.a. i Olli Aulios bok Suuri Retkeilykirja och på webben med sökorden ”olika eldyper”. Praktiska eldtyper är bl.a. stapeleld, pagodeld och solfjädereld. Det lönar sig också att tillsammans med äventyrsscouterna undersöka varför pyramidelden, som är bekant t.ex. tack vare Kalle Anka, inte är någon speciellt användbar eldtyp.

Lägg till tips

Bifoga