Äventyrsscouten vet att det finns många olika hantverksmaterial och –metoder.

Valikko

Nytt material


Målsättning:

Äventyrsscouten vet att det finns många olika hantverksmaterial och –metoder.

Beskrivning:

Äventyrsscouten pysslar ett föremål av ett hittills obekant material.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Utomhus
Färdighetsområden Kädentaidot
Längd -
Mål för fostran Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen skaffar fram material och instruktioner.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Hantverkaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Täljsten: Äventyrsscouterna karvar ut en handvärmare eller ett smycke av täljsten. Med hjälp av sandpapper går det att slipa stenen slät. Matolja förstärker stenens färg. Kaptenen kan borra ett hål i stenen så att det går att fästa ett snöre i den om äventyrsscouten har gjort ett smycke at stenen. Handvärmaren går att värma vid brasan eller i hett vatten. Material: Täljsten (det lönar sig att be ett företag i stenbranschen att dela upp stenen i ungefär 2 cm tjocka skivor. Täljknivar, filar, sandpapper, borr, matolja. Källa: Scouterna

Näver: Av näver går det att fläta ett kärl (t.ex. en näverskopa eller -riva) eller tillverka ett smycke. Obs! Riv inte näver från en stående björk.

Hobbylera: Äventyrsscouterna kan prova olika hobbyleror och tillverka prydnadsföremål och smycken. I hobbyaffärer går det att få tag i både hobbyleror av olika slag och användarinstruktioner. På webben finns kreativa idéer om olika slags prydnadsföremål. Laget kan testa t.ex. Cernit-lera, silkeslera och pärllera.

Sälg: Sälgpipor eller videkorgar. Samla in förra årets kvistfria, raka grenar med så lite brunt kärnvirke som möjligt. Lämpliga arter att väva korgar av är mandelpil, grönvide och gråvide. Om arter med grå bark heter det att de inte håller för vävning. Kapa grenarna snyggt och så nära marken som möjligt. Om avsikten är att torka grenarna kan det göras med grenarna utspridda utomhus eller förvarade i knippen inomhus. Grenarna förvaras i ett torrt utrymme och skyddas för både fukt och solsken. OBS! Att kapa sälggrenar hör inte till allemansrätten, utan kräver alltid lov av markägaren.

Halmarbete: Det är roligt att göra halmarbeten. Böcker om halmarbeten (på finska): Tuula Launonen och Sirkka Lindell: Olkiaarteet, Eevi Lindén och Tuulikki Talvitie: Olkityöt.

Läder: Läder är ett mångsidigt material. Äventyrsscouterna kan t.ex. tillverka läderpåsar för elddon.

Tovning: Äventyrsscouterna kan t.ex. tova telefonfodral, bokmärken, halsdukssöljor eller pannlappar. Det går också att försluta en liten burk med en skiva och tillverka ett instrument. Genom tovning är det lätt att tillverka t.ex. en boll runt en sten eller en bjällra. Mera information och tips finns på finska i boken Huovutus ja huopatyöt och på webben, t.ex. med sökordet ”tovning”.

Lägg till tips

Bifoga