Äventyrsscouten kan arbeta i trä.

Valikko

Träarbeten


Målsättning:

Äventyrsscouten kan arbeta i trä.

Beskrivning:

Äventyrsscouten bygger någonting av trä.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Utomhus På besök
Färdighetsområden Kädentaidot
Längd -
Mål för fostran Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen skaffar material och instruerar patrulledarna. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren lyssnar på kaptenen och handleder sin patrull.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Hantverkaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Smörkniv: Äventyrsscouten täljer en smörkniv.

Boktips (på finska): Markku Asuntas bok Pajupillistä Pikisirkkaan innehåller många träarbeten som lämpar sig för äventyrsscouter. En annan bra bok är Gösta Wassinis Nikkarin aapinen.

Tävlingsuppgift: I materialet från äldre äventyrsscouttävlingar finns instruktioner om många olika slags träarbeten.

Kista för patrullens saker: Äventyrsscouterna planerar och tillverkar patrullvis kistor att förvara saker i.

Tältpinnar till kamintältet: Laget tillverkar tältpinnar till kårens kamintält. Aktiviteten är bra att göra strax innan en utfärd med övernattning i kamintältet så att äventyrsscouten själv genast se kopplingen mellan sitt eget arbete och den gemensamma nyttan.

Fågelholk: Äventyrsscouterna arbetar patrullvis och tillverkar fågelholkar.

Lägerpall: Sitsen till lägerpallen kan göras av läder eller stadig segelduk. Instruktioner finns på finska i Olli Aulios bok Suuri retekilykirja och på engelska på webben t.ex. med sökorden ”DIY tripod campingstool”.

Smycke: Att tillverka ett smycke börjar med planering. Det lönar sig att börja med själva medaljongen. Som snöre fungerar t.ex. ett lädersnöre eller ett vaxat bomullssnöre som finns att köpa i hobbyaffärer. Om det är svårt att komma på en idé går det att prova sig fram med olika geometriska figurer eller låta sig inspireras av trädens löv eller andra former i naturen. Det lönar sig att börja med enkla former utan små detaljer, så att inte inspirationen tar slut på mitten. I planeringsskedet är det också viktigt att planera hur medaljongen ska fästas i snöret. De flesta brädstumpar som ligger i kårernas förråd är av gran eller tall, och lämpar sig dåligt för smyckestillverkning. Det bästa smyckesträet kommer från trävirke som har torkat långsamt. Lövträd är bra: björk, rönn, ek eller äppel. Om det finns en byggvaruaffär på orten kan det löna sig att fråga där efter överblivna bitar. Den lilla mängd som behövs kan gå att få förmånligt. Exotiska träslag, t.ex. teak, används bl.a. som förpackningsmaterial och det kan återanvändas i form av smycken. Laget kan också prova på att arbeta i faner. När planen är klar sågar äventyrsscouten ut en lagom stor och tjock bit av virket hen ska använda. Till detta behövs en vass, fintandad såg, t.ex. en japansk såg passar fint för ändamålet. Kom ihåg att lämna arbetsmån så att den sågade figuren går att få loss. Skissa smycket på träytan. Om smycket ska vara ihåligt i mitten eller ha ett hål för snöret lönar det sig att börja med att borra. Det är svårt att arbeta med smycket om borrningen görs till sist. Som nästa steg sågas smycket loss. En figursåg är bäst för detta ändamål. Använd skruvtvingor för att hålla trästycket på plats. När stommen till smycket lyckligt och väl lossnat från träet kan det ännu bearbetas med täljkniv eller med en liten hobbykniv. När formen är nära det som eftersträvats kan ytan ännu sandpappras. Slipa först med sandpapper med kornstorlek 80 och sedan ytterligare ett par gånger med sandpapper med kornstorlekarna 100 och 120. Slipa alltid i träets fiberriktning, annars uppstår det skråmor. Det går också att tillverka ett slipunderlag av faner och spänna fast det med en skruvtvinga i bordet. Limma ett sandpapper på skivan med mjölklim, eller häfta fast det. Sedan går det att slipa smycket mot slipskivan. Det färdiga smycket kan betsas eller vaxas t.ex. med bivax för att bättre tåla användning. Smyckestillverkarens arbetsredskap: en bra såg, figursåg, borrskaft eller ackuborrmaskin och tunna träborrar, täljknivar, skruvtvingor, sandpapper med kornstorlek 80–120, ytbehandlingsmedel.

Lägg till tips

Bifoga