Äventyrsscouten vågar undersöka en skadad eller sjuk person.

Valikko

Undersök patienten


Målsättning:

Äventyrsscouten vågar undersöka en skadad eller sjuk person.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att undersöka en patient.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Ensiapu
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Längd -
Mål för fostran Ihmissuhteet Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att själv utbilda sig tillräckligt för att kunna instruera äventyrsscouterna. Kaptenens uppgift är att se till att äventyrsscouterna tar övningen tillräckligt mycket på allvar. Patrulledarens uppgift: I början kan patrulledaren spela ett offer.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Hjälparen

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Fråga dig fram: Kaptenen beskriver för patrulledaren en situation som kräver första hjälpen (Exempel:Patrulledaren har ramlat och stött sin fotled. Det gör väldigt ont att stöda på foten. / Patrulledaren har en kranskärlssjukdom och började må dåligt och fick en tryckande känsla i bröstet i samband med att hen högg ved.) Patrulledaren spelar sedan en patient som är vid medvetande men behöver hjälp. Äventyrsscouternas uppgift är genom att ställa frågor försöka reda ut vad patrulledaren har för fel. Bra frågor är t.ex. "Har patienten ont, och i så fall var?", ”Har patienten skadat sig?”, "Har patienten andra symtom? T.ex. svårt att andas, känner sig illamående, yr, törstig, kall eller het?" och "Har personen tidigare konstaterats ha någon sjukdom som t.ex. diabetes, epilepsi eller någon hjärtsjukdom?" Kaptenen spelar rollen av nödcentral dit äventyrsscouterna ringer och där de får mera information.

Medvetslös eller inte?: Patrulledare ligger ”medvetslös” på marken. Äventyrsscouternas uppgift är att ta reda på om patrulledaren är vid medvetande och om hen andas. När äventyrsscouterna har försökt göra detta på sitt eget sätt visar kaptenen hur det ska gå till enligt första hjälpen-anvisningarna. Sedan arbetar äventyrsscouterna i par och provar på att göra som kaptenen gjorde.

Lägg till tips

Bifoga