Äventyrsscouten känner till traditionella finländska redskap.

Valikko

Ett traditionellt redskap


Målsättning:

Äventyrsscouten känner till traditionella finländska redskap.

Beskrivning:

Äventyrsscouten tillverkar ett traditionellt finländskt redskap.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Utomhus
Färdighetsområden Kädentaidot Suomalainen kulttuuri
Längd -
Mål för fostran Osaaminen ja ongelmanratkaisu Yhteisöön kuuluminen
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen bekantar sig i förväg med en finländsk folktradition och förmedlar informationen till äventyrsscouterna. Kaptenen skaffar fram de redskap som behövs och bjuder eventuellt också in en person som behärskar just det aktuella hantverket.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

I ett pörte

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Styltor: Patrullen tillverkar styltor. Som virke till styltorna behöver patrullen två 150–200 cm långa stänger (beroende på äventyrsscouternas av ca 45 x 45 mm brett hyvlat furuvirke eller motsvarande. Puujalkoihin tarvitaan seikkailijan pituudesta riippuen. Dessutom behövs en ca 30 cm lång bit av en furuplanka att tillverka fotstöd av. Till att fästa fotstöden behövs dessutom 4–6 stycken långa skruvar. Verktyg som behövs är såg, borrmaskin, mått, vinkelhake, blyertspenna och sandpapper. Börja med att mäta upp och såga till lagom långa styltstänger. Ändarna måste vara släta. Sandpappra stängerna så att de blir bra att hålla i Såga av plankbiten till två fotstöd. Att såga snett kräver noggrannhet för att sågytan ska bli jämn. Patrullen kan kapa av lite av fotstödens spetsiga ändar t.ex. med hjälp av en täljkniv. Sandpappra fotstöden. Mät upp var på styltorna fotstöden ska placeras och märk ut platserna med blyertspenna. Fotstöden får gärna börja ungefär 25 cm upp längs styltorna. Ju längre ner fotstöden sitter, desto tryggare är styltorna att använda. Märk också ut med blyerts var skruvarna ska sitta. Använd minst två men gärna tre skruvar för vart och ett av fotstöden. För att fatsättningen ska vara så hållbar som möjligt behöver skruvarna sitta mitt i styltan, annars kan träet klyvas. När fotstöden är klara är styltorna i princip klara. Nu lönar det sig ännu att kontrollera var den som använder styltorna placerar sina händer och runda av träet på det stället genom att slipa eller tälja. Det är nämligen lättare att hålla i en rund stylta än en fyrkantig. På samma gång är det bra att kontrollera att det inte finns stickor i styltorna. När styltorna sedan är helt klara kan äventyrsscouterna ordna t.ex. springtävlingar eller gå hinderbanor på sina styltor.

Bastukvast: Äventyrsscouten tillverkar en bastukvast. Tillverkningen börjar med att be markägaren om lov att ta kvistar ur träden. Till en kvast går det åt ungefär 40 björkkvistar. Vårtbjörk ger de bästa bastukvastarna, men det går att tillverka kvastar av andra trädslag också. Kvistarna i kvasten ska vara ungefär en halv meter långa. Ta bort blomställningarna och eventuella torra löv. Putsa också bort löven från kvastens skaftdel. Repa med hjälp av en täljkniv bort barken från två sidor av den kvist som du ska använda till att binda kvasten med. Lämna kvar löven i toppen av kvisten. Gör kvisten mjuk genom att tvinna den mot rotänden. Ju längre tid du ägnar åt att göra kvisten mjuk och böjlig, desto lättare blir det att binda kvasten. Bunta ihop kvistarna till buketter så att lövens ljusa och grova sida pekar utåt. När du fått ihop till en lagom stor kvast trär du kvisten du ska binda med, med rotänden före, genom kvasten, nära den ände där löven sitter kvar. Linda kvisten du binder om med ett varv runt de andra kvistarna i kvasten, trä den under sig själv och dra åt till en spänd ögla. Fortsätt sedan att binda på samma sätt längs skaftet, ett lagom antal gånger: för kvisten du binder med ett varv runt, trä den under sig själv så att det bildas en ögla och dra åt. Tryck till slut in stumpen som blir över av kvisten du binder om med under kvistarna i kvastens handtag. På samma gång kan du göra en ögla att hänga upp kvasten i. Om du vill kan du jämna till kvastskaftet med hjälp av en täljkniv. Det finns nästan lika många olika sätt att tillverka bastukvastar som det finns människor som tillverkar kvastar, och på olika håll i Finland görs kvastarna på olika sätt. På webben finns flera olika bildförsedda instruktioner och instruktionsfilmer.

Lägg till tips

Bifoga