Äventyrsscouten känner till traditionella finländska maträtter.

Valikko

Traditionell mat


Målsättning:

Äventyrsscouten känner till traditionella finländska maträtter.

Beskrivning:

Äventyrsscouten tillreder någon traditionell finländsk maträtt.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen
Färdighetsområden Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kädentaidot taitoalueet.ruoanlaitto Suomalainen kulttuuri
Längd -
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus Yhteisöön kuuluminen
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen tar i förväg reda på information om traditionell finländsk matkultur och för sedan informationen vidare till äventyrsscouterna. Tillsammans med äventyrsscouterna bestämmer kaptenen vilken maträtt laget ska tillreda och skaffar fram de ingredienser som behövs samt ett recept. Kaptenen ser till att eventuella specialdieter beaktas. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren instruerar patrullen och ser till att alla har en uppgift samt att arbetet går framåt.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

I ett pörte

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Lingonsylt: Laget plockar lingon och kokar lingonsylt.

Surmjölksvälling: Patrullen tillreder surmjölksvälling. Ingredienser: 1 l vatten ½ dl ris 1 dl sirap 1 dl russin 1 msk socker 1 tsk salt brödost 3 dl surmjölk 1-3 msk vetemjöl Klimpdeg: 1 ägg 1 dl mjölk 1 tsk salt 1 msk socker vetemjöl Häll en liter vatten i en kastrull och koka upp. Tillsätt riset och låt koka tills det är mjukt. Tillred klimpdegen genom att blanda samman ett ägg, en dl mjölk, en tsk salt, en msk socker och en lagom mängd vetemjöl. Degen ska vara ganska lös. Ta sedan klimpar av degen med en tesked och släpp ner dem i soppan, direkt på ett ställe där det kokar. Tillsätt slutligen sirap, russin, socker och salt och allra sist brödosten skuren i bitar. Blanda vetemjöl och surmjölk och tillsätt blandningen i soppan. Låt soppan koka upp innan den serveras, men koka den inte så länge att brödostbitarna börjar smälta.

Karelska piroger: Patrullen bakar karelska piroger. Notera att karelska piroger ska gräddas i så hög temperatur att bakplåtspapper inte tål värmen.

Fil: Patrullen lagar egen fil. Den här aktiviteten passar bra under en förläggning. Ingredienser: 1 l mjölk ca en halv burk fil Värm mjölken rumsvarm. Blanda i fil, också det tjocka lagret ovanpå filen. Fördela blandningen i sex små burkar eller skålar. Täck över burkarna med t.ex. plastfolie och låt dem stå i rumstemperatur i 12–24 timmar, tills blandningen blivit lagom stadig. Ställ sedan filburkarna kallt och ät dem när de är kalla.

Kalvdans: Patrullen tillreder kalvdans. Ingredienser: 1 l tjärnmjök (tjärnmjölk går ofta att köpa direkt från en mjölkgård) 1 tsk salt Smörj en form med höga kanter och häll i mjölken. Blanda i salt. Ställ in formen i ugnen, i 150 °C i ca 1 timme, eller tills ostens yta fått en fin brun färg. Ät kalvdansen med socker och kanel till. Prova också på serveringsalternativet att hälla en skvätt vanlig mjölk på bottnen av tallriken.

Lägg till tips

Bifoga