Äventyrsscouten är bekant med traditionellt finländskt hantverk.

Valikko

Traditionellt hantverk


Målsättning:

Äventyrsscouten är bekant med traditionellt finländskt hantverk.

Beskrivning:

Äventyrsscouterna tillverkar ett traditionellt finländskt hantverksföremål.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På kårlokalen
Färdighetsområden Kädentaidot Suomalainen kulttuuri
Längd -
Mål för fostran Osaaminen ja ongelmanratkaisu Yhteisöön kuuluminen
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen bekantar sig i förväg med en finländsk folktradition och förmedlar informationen till äventyrsscouterna. Kaptenen skaffar fram de redskap som behövs och bjuder eventuellt också in en person som behärskar just det aktuella hantverket.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

I ett pörte

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Fiskenät: Att själv binda ett fisknät är inte helt enkelt, men det lyckas med hjälp av information på webben eller med hjälp av en nätbindningsguide. Välje ett nätgarn av god kvalitet så att knutarna inte rör på sig. Satsa också på telnar av hög kvalitet. Var noggrann med att välja en nedre teln med rätt vikt i förhållande till den övre telnen så att nätet inte flyter vid vattenytan. Försäljarna kan ge råd i dessa frågor. Förutom garn och telnar behöver du en nätnål att hålla fast garnet med.

Att spinna: Det går att spinna antingen med en slända eller med en spinnrock.

Näverarbeten: Äventyrsscouten gör ett hantverksföremål av näver. I boken Ryggsäcken finns instruktioner för att göra ringar eller korgar av näver. Kaptenens uppgift är att skaffa det lov som behövs för att laget ska kunna ta näver för sina arbeten.

Väva en matta: Äventyrsscouterna väver en matta. Det lönar sig att be t.ex. en lokal hantverksorganisation eller Marthorna om hjälp med vävningen. Någon av äventyrsscouterna eller någon mor- eller farförälder kan också ha en vävstol i sitt hem.

Brickvävning: Äventyrsscouten framställer band genom att brickväva. På webben finns flera olika instruktioner med bilder. För att kunna göra en brickvävning behöver du regelbundna men flerhörniga skivor av trä eller kartong samt ganska starkt garn av naturfiber.

Bandgrind: Äventyrsscouten tillverkar ett vävt band med hjälp av en bandgrind. På webben finns flera olika instruktioner med bilder. För att kunna göra en vävt band behöver du en bandgrind, en bandnål och tunt garn i 2–3 färger (ullgarn är det mest traditionsenliga, men också bomullsgarn fungerar).

Lägg till tips

Bifoga