Äventyrsscouten vet att de egna valen har betydelse.

Valikko

Kläder


Målsättning:

Äventyrsscouten vet att de egna valen har betydelse.

Beskrivning:

På en nivå som är lämplig för deras ålder bekantar sig äventyrsscouterna med etiska problem inom klädindustrin.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På kårlokalen
Färdighetsområden Arjen taidot Kansainvälisyys Kestävä kehitys Talous Vaikuttaminen
Längd -
Mål för fostran Vastuu elinympäristöstä Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen bekantar sig med ämnet i förväg. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får instruktioner av kaptenen och instruerar sin patrull.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Konsumenten

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Klädrevolution: I slutet av april firas varje år en klädrevolutionsvecka för att kräva att klädtillverkare förbättrar förhållandena för sina medarbetare. Äventyrsscouterna deltar i kampanjen genom att kontakta ett företag i klädbranschen eller genom att publicera en bild i sociala medier. Bilden kan antingen föreställa äventyrsscouterna i sina favoritkläder (förutsatt att föräldrarna givit sitt tillstånd till att bilden publiceras) eller bestå av teckningar av äventyrsscouternas favoritkläder. #whomademyclothes, #Fashionrevolution och #Vaatevallankumous Källa: Fashionrevolution.org

Koldioxidfotspår: Äventyrsscouterna funderar tillsammans på vilka saker som ger upphov till koldioxidutsläpp (t.ex. flygresor, matproduktioner eller nya jeans). Kaptenen berättar för äventyrsscouterna att en del av klädernas koldioxidutsläpp härstammar från transporterna. Många kläder transporteras långa sträckor med tåg, flygplan, fartyg och långtradare. Ju längre resa, desto större bränsleåtgång och det förorsakar koldioxidutsläpp. Koldioxidutsläppen ökar klimatuppvärmningen. Efter detta undersöker äventyrsscouterna patrullvis hur långt kläderna har rest. Kaptenen ger var och en av patrullerna en påse med kläder som är köpta i Finland. Äventyrsscouterna tar reda på var plaggen är tillverkade (det står vanligen på lappen med skötselråd) och märker ut platserna på en världskarta. Avslutningsvis kan äventyrsscouterna undersöka också sina egna käder. Efter kartuppgiften kan äventyrsscouterna tllsammans fundera på hur de kan minimera klädernas långa resor. Är det möjligt att göra klädernas resa kortare? Borde de undvika att köpa kläder som är tillverkade långt borta? Om det inte är möjligt, hur kan de då minska klädernas miljöbelastning? Källa: Scouterna

Lappningskväll: Äventyrsscouterna tar med sig trasiga kläder till veckomötet. Målet med kvällen är att lappa håliga strumpor och blusar och reparera sömmar som gått upp, och på det sättet förlänga klädernas livslängd. Det lönar sig för kaptenen att bjuda in lite hjälpande händer till mötet i form av personer som kan ge hantverksråd åt äventyrsscouterna, t.ex. någon förälder, spejarscout eller gillesmedlem.

Piffa upp kläderna: Äventyrsscouterna tar med sig sådana kläder som de inte längre använder till veckomötet. Kaptenen ser till att det finns grejer att piffa upp kläderna med, t.ex. textiltuscher och knappar. Sedan fixar äventyrsscouterna sina kläder så att de blir som nya. Det lönar sig för kaptenen att bjuda in lite hjälpande händer till mötet i form av personer som kan ge hantverksråd åt äventyrsscouterna, t.ex. någon förälder, spejarscout eller gillesmedlem.

Lägg till tips

Bifoga