Äventyrsscouten vet att de egna valen har betydelse.

Valikko

Mat


Målsättning:

Äventyrsscouten vet att de egna valen har betydelse.

Beskrivning:

Äventyrsscouten bekantar sig med miljöfrågor som har med mat att göra.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På kårlokalen I skogen På besök
Färdighetsområden Arjen taidot Kestävä kehitys taitoalueet.ruoanlaitto
Längd -
Mål för fostran Vastuu elinympäristöstä
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen bekantar sig med ämnet i förväg och leder diskussionen. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får instruktioner av kaptenen och instruerar sin patrull.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Konsumenten

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Vegetarisk mat: Laget ordnar en utfärd med enbart vegetarisk mat och försöker att tillreda så mångsidig mat som möjligt genom att använda olika slags växtproteiner. Äventyrsscouterna lär sig om den vegetariska matens miljömässiga fördelar.

Matsvinnet till nytta: Laget besöker en organisation eller ett företag som ser till att det matsvinn som möjligen uppstår kommer till användning. Kaptenen kan i förväg reda ut om äventyrsscouterna kan vara till nytta under sitt besök.

Intervju med köpmannen: Laget besöker närbutiken och intervjuar köpmannen om hur etisk maten är. Äventyrsscouterna kan patrullvis hitta på frågor i förväg. T.ex. kan kaptenen i förväg be köpmannen tala om följande ämnen: Varifrån kommer maten till butiken? Hur är maten förpackad när den kommer till butiken? Hur ser det ut med matsvinn i butiken?

Svinnmatlagning: Äventyrsscouterna hittar patrullvis på hur livsmedel som sett sina bästa dagar kan användas (t.ex. mjölk och joghurt som passerat sina bäst före-datum, torrt bröd eller torr bulle, mörka bananer, skrumpna äppel). Patrullen tillreder mat enligt sin idé. T.ex. en smoothie kan vara ett bra alternativ.

Youtube: På Youtube finns många bra videor om miljövänliga matval och om att minimera matsvinnet.

Utfärdsmat: Äventyrsscouterna går tillsammans och handlar mat inför en utfärd med övernattning. I butiken funderar de på hurdan mat det lönar sig att köpa för att det ska uppstå så lite avfall som möjligt. Varje patrull kan leta rätt på ett smart förpackat och ett slösaktigt förpackat livsmedel. Dessutom funderar laget på hur mycket mat de faktiskt behöver, och hur de kan minska matsvinnet.

Lägg till tips

Bifoga