Äventyrsscouterna tillreder mat av fisk. Som råvara använder de hela fiskar som de antingen fiskat själva eller köpt.

Äventyrsscouten känner till vikten av god livsmedelshygien i synnerhet när hen handskas med fisk. Äventyrsscouten lär sig olika saker om att rensa fisk för att kunna laga mat av den. Äventyrsscouten kan bete sig lugnt och enligt instruktioner i köket.
Mat av en hel fisk
Målsättning:
Äventyrsscouten känner till vikten av god livsmedelshygien i synnerhet när hen handskas med fisk. Äventyrsscouten lär sig olika saker om att rensa fisk för att kunna laga mat av den. Äventyrsscouten kan bete sig lugnt och enligt instruktioner i köket.
Förverkligande och målsättningar




Tips
2021-04-08 16:32:09
Rensa fisken, men låt huvudet sitta kvar. Tälj en pinne av björk så att den får en vass udd. Stick in pinnen genom den rensade fiskens mun och trä den längs ryggbenet. Luta pinnarna med fiskarna snett mot elden och vrid då och då. Storleken på fisken avgör tiden men köttet ska bli flakigt och lätt falla isär. Salta och ät direkt med händerna.
2021-04-08 16:32:11
Fisk i folie: Slå in den rensade fisken i smörpapper och utanpå det folie. Tillsätt gärna en klick smör och lite hackad lök med i knytet så blir fisken godare. Lägg fiskpaketet i glöden så att fiskens rygg är vänd ner mot glöden.
2021-04-08 16:32:12
Fisksoppa vid lägerelden: Patrullen tillreder fisksoppa av fisken de fångat. Patrullen bygger en träfot vid brasan och hänger upp kastrullen i den, eller lägger ett galler i brasan som underlag för kastrullen. Äventyrsscouterna skär också en lagom mängd (med tanke på hur mycket fisk det finns och hur många som ska äta) potatis, morot och purjolök att lägga i soppan. Smaksätt soppan med salt och peppar.
2021-04-08 16:32:14
Rensa fisk: På Youtube finns bra videor om att rensa fisk.
Lägg till tips