Äventyrsscouten känner till vikten av god livsmedelshygien i synnerhet när hen handskas med fisk. Äventyrsscouten lär sig olika saker om att rensa fisk för att kunna laga mat av den. Äventyrsscouten kan bete sig lugnt och enligt instruktioner i köket.

Valikko

Mat av en hel fisk


Målsättning:

Äventyrsscouten känner till vikten av god livsmedelshygien i synnerhet när hen handskas med fisk. Äventyrsscouten lär sig olika saker om att rensa fisk för att kunna laga mat av den. Äventyrsscouten kan bete sig lugnt och enligt instruktioner i köket.

Beskrivning:

Äventyrsscouterna tillreder mat av fisk. Som råvara använder de hela fiskar som de antingen fiskat själva eller köpt.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot taitoalueet.ruoanlaitto
Längd -
Mål för fostran Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen letar rätt på ett recept som passar äventyrsscouterna och skaffar de ingredienser som behövs för en soppa. Kaptenen bekantar sig med livsmedelshygienaspekter i samband med matlagning. Det lönar sig att reservera tillräckligt tid för mötet, så att laget också hinner äta maten de tillrett.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Lokal mat

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Rensa fisken, men låt huvudet sitta kvar. Tälj en pinne av björk så att den får en vass udd. Stick in pinnen genom den rensade fiskens mun och trä den längs ryggbenet. Luta pinnarna med fiskarna snett mot elden och vrid då och då. Storleken på fisken avgör tiden men köttet ska bli flakigt och lätt falla isär. Salta och ät direkt med händerna.

Fisk i folie: Slå in den rensade fisken i smörpapper och utanpå det folie. Tillsätt gärna en klick smör och lite hackad lök med i knytet så blir fisken godare. Lägg fiskpaketet i glöden så att fiskens rygg är vänd ner mot glöden.

Fisksoppa vid lägerelden: Patrullen tillreder fisksoppa av fisken de fångat. Patrullen bygger en träfot vid brasan och hänger upp kastrullen i den, eller lägger ett galler i brasan som underlag för kastrullen. Äventyrsscouterna skär också en lagom mängd (med tanke på hur mycket fisk det finns och hur många som ska äta) potatis, morot och purjolök att lägga i soppan. Smaksätt soppan med salt och peppar.

Rensa fisk: På Youtube finns bra videor om att rensa fisk.

Lägg till tips

Bifoga