Äventyrsscouten känner till elektricitetens grundprinciper.

Valikko

Elektricitet


Målsättning:

Äventyrsscouten känner till elektricitetens grundprinciper.

Beskrivning:

Äventyrsscouten bekantar sig med elektricitet.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot
Längd -
Mål för fostran Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen skaffar fram material och vägleder äventyrsscouternas reflektioner genom att ställa frågor Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får instruktioner och material av kaptenen och instruerar sin patrull.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Naturvetaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Strömkrets: Patrullen bygger en strömkrets. Patrullen får ett batteri, en lampa och elkablar och sedan är patrullmedlemmarnas uppgift att tillsammans komma underfund med hur de kan få lampan att lysa.

Salt och peppar: Äventyrscouten lägger lite salt och finmald peppar på en tallrik. Sedan gnuggar äventyrsscouten en kam eller en plastpenna med ylle och rör det uppladdade föremålet långsamt över saltet och pepparn. Vad händer? Lösning: Både saltet och pepparn rör sig mot den laddade kammen eller pennan men pepparn reagerar på lite längre avstånd eftersom den väger mindre.

Magisk stav: Äventyrsscouten gnuggar en plastpenna med ylle. Sedan lägger äventyrsscouten en tennisboll på bordet eller golvet och tittar vad som händer när hen för pennan mot bollen. Därnäst lägger äventyrsscouten två sugrör bredvid varandra och ett tredje på tvären på dem. Äventyrsscouten gnuggar plastpennan med ylle igen och tittar vad som händer när hen för pennan mot sugröret som ligger på tvären.

Fastklängande ballong: Äventyrsscouterna gnuggar en uppblåst ballong mot en ylletröja och försöker sedan få ballongen att hållas på väggen. Förklaring: Det uppstår statisk elektricitet vid ballongen. Eftersom ballongen och väggen har olika laddning dras de till varandra.

Lägg till tips

Bifoga