Äventyrsscouten kan spå väder med hjälp av tecken i naturen.

Valikko

Spå väder


Målsättning:

Äventyrsscouten kan spå väder med hjälp av tecken i naturen.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att spå väder med hjälp av tecken i naturen.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen Utomhus På sjön
Färdighetsområden Luonto
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen sätter sig in i ämnet eller bjuder in en sakkunnig person till mötet. Kaptenen handleder äventyrsscouterna i att göra väderprognoser enligt tecken i naturen och att bedöma om prognoserna slår in. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren får instruktioner av kaptenen och instruerar sin patrull.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Skogskännaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Molnen: Äventyrsscouterna bekantar sig med olika molntyper och tar reda på vad de berättar om hur vädret kommer att bli. Kaptenen eller patrulledaren kan i förväg sammanställa ett informationspaket om moln, alternativt kan äventyrsscouterna själva leta reda på information på webben eller i boken Ryggsäcken. Äventyrsscouterna lär sig känna igen olika molntyper och gör väderprognoser för de närmaste timmarna eller dygnet enligt molnen, t.ex. under patrullens utfärd.

Suuri Retkeilykirja: Patrulledaren eller kaptenen bekantar sig i förväg med tipsen om att spå väder i Olli Aulios bok Suuri Retkeilykirja. Kopiera tipsen och dela ut varsitt tips åt äventyrsscouterna och så får de lära de andra vad tipset går ut på. Först tar äventyrsscouten reda på vad det tips hen fick går ut på och efter det beskriver hen tipset för de andra. Sedan gör patrullen en gemensam väderprognos t.ex. inför lagets utfärd följande dag. I prognosen använder laget alla tips som patrullmedlemmarna nyss har lärt sig.

Prognosmetoder: Patrullen testar metoder som förr användes för att spå väder. Patrullen knyter fast en tunn, barkad, lång och torr grankvist i ett levande lövträd. Grankvisten ska vara i 90 graders vinkel i förhållande till lövträdet. Om kvisten stiger uppåt är varmt och torrt väder att vänta (högtryck). Om kvisten böjer sig neråt blir det kallt och fuktigt (lågtryck).

Lägg till tips

Bifoga