Äventyrsscouten kan stilla sig.

Valikko

En stilla stund


Målsättning:

Äventyrsscouten kan stilla sig.

Beskrivning:

Äventyrsscouten stillar sig.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats På stugan På kårlokalen I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Katsomustaidot Kaveritaidot
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Längd -
Mål för fostran Maailmankatsomus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen förbereder den stilla stunden.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Tänkaren

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Mindfulness: Laget gör en mindfulness-övning. På webben finns både instruktioner och ljudinspelningar, också sådana som passar livliga barn. Använd t.ex. orden ”mindfulness för barn” som sökord.

Samurajens koncentrationsövning: En traditionell koncentrationsövning för samurajer: Sitt på knä. Fatta tag om din egen strupe med tummen och pekfingret på höger hand så att du kan känna din puls i fingrarna på båda sidor. Istu polvi-istunnassa. Grip med vänstra handens pekfinger och tumme tag i din högra handled så att du kan känna din puls i vänster tumme. Fokusera på de här tre pulsarna och försök få dem att synkroniseras, alltså så att pulsslagen känns samtidigt på alla ställen. Vanligen finns det en liten skillnad mellan de olika pulsarna men genom att fokusera går det att synkronisera dem. Det här kräver koncentration och det gör att andra tankar försvinner, och det är själva poängen med övningen. Källa: Lahti & Lahti ”Monikulttuuriset juhlat!”

Utländsk andakt: Laget provar på att fira en stilla stund tillsammans enligt traditioner som härstammar från ett annat scoutland. På engelska kallas scouternas andakt eller stilla stund ”scout’s own”. Med den termen som sökord går det att hitta information och videor på webben. I många kårer finns det scouter som har scoutvänner i andra länder. Bjud in en sådan här scoutvän och be hen leda den lugna stunden via distansuppkoppling.

Ljusstig: Kaptenen förbereder en ljusstig med visdomsord längs vägen. Äventyrsscouterna går stigen parvis.

I naturen: Äventyrsscouterna sprider ut sig. Var och en tillbringar fem minuter i naturen, under tystnad och med tid att tänka och reflektera på egen hand. Efteråt kan laget tillsammans fundera på hur det var att utföra övningen.

Lägg till tips

Bifoga