Äventyrsscouten vet att elden går att utnyttja till att baka bröd.

Valikko

Bröd vid elden


Målsättning:

Äventyrsscouten vet att elden går att utnyttja till att baka bröd.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att använda elden när hen lagar mat och bakar själv bröd vid elden.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Retkeily taitoalueet.ruoanlaitto Tulenteko
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.organisointitaidot
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att ansvara för säkerheten under stunden vid elden. Kaptenen ser också till att eventuella specialdieter beaktas. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren instruerar sina patrullmedlemmar.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Utfärdskocken

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Bröd i gjutjärnsgryta: Laget gräddar bröd i en gjutjärnsgryta. Laget lägger ett ca 4 cm tjockt lager med fin sand på grytans botten. Laget placerar grytan i brasan och värmer den i ungefär 20 minuter innan de bakar i den. När grytan är het lägger laget bakplåtspapper över sanden och ovanpå bakplåtspappret sedan det som laget vill tillaga. Det går att baka bröd i grytan, och dessutom t.ex. muffins eller bullar. Källa: Det Danske Speiderkorps

Jättepinnbröd: Om äventyrsscouterna redan är bekanta med pinnbröd kan laget göra ett jättepinnbröd eller en pinnbrödsbulle. Laget gör 10 kg pinnbrödsdeg och virar upp degen på en spira (slana). Sedan gräddar laget brödet över en avlång eld. Det lönar sig att bygga en ställning för spiran. Källa: Det Danske Speiderkorps

Tortillor: Äventyrsscouterna gör patrullvis egna tortillor. För tortillabrödsdeg behövs 3,5 dl majsmjöl, 0,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1 dl varmt vatten. Alla ingredienser blandas, t.ex. i en plastpåse om det inte finns kärl till hands. Låt degen stå och dra i en halv timme. Kavla sedan ut den till tunna plättar, ca 3 mm tjocka. Grädda bröden vid elden, antingen på en het sten eller i en stekpanna, och fyll dem slutligen med salt tilltugg.

Bröd med bakpulver: Äventyrsscouterna arbetar patrullvis och bakar bröd med bakpulver. Följande recept ger ca 6–7 bröd. Blanda i t.ex. nötter enligt smak och tycke om du vill. 9 dl vetemjöl, 2 dl grahammjöl, 3 dl rågmjöl, 3 msk bakpulver, 1 msk salt, 6 dl vatten eller mjölk. Blanda de torra ingredienserna i en plastpåse och tillsätt vatten i påsen. Knåda sedan degen inuti påsen. Forma bröd av degen och grädda dem på stenarna runt elden eller i en stekpanna över elden. Använd gärna mjöl då du handskas med degen och en skvätt olja vid stekningen.

Kaltiainen-bröd: Äventyrsscouterna bakar så kallade kaltianen-bröd. Blanda de torra ingredienserna i en plastpåse och tillsätt vatten i påsen. Knåda sedan degen inuti påsen. Forma bröd av degen och grädda dem på stenarna runt elden eller i en stekpanna över elden. Använd gärna mjöl då du handskas med degen. Ursprungligen stektes bröden utan fett, men det går bra att använda en skvätt olja vid stekningen. Ingredienser: 3 dl kornmjöl, 3 dl rågmjöl, 2,5 dl vatten, 1 tsk havssalt.

Lägg till tips

Bifoga