Äventyrsscouten kan tillreda enkel mat vid elden.

Valikko

Huvudrätt vid elden


Målsättning:

Äventyrsscouten kan tillreda enkel mat vid elden.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att laga mat vid öppen eld och tillreder själv sin egen mat vid elden.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Retkeily taitoalueet.ruoanlaitto Tulenteko
Ledarskapsfärdighet johtamistaito.organisointitaidot
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att ansvara för säkerheten under stunden vid elden. Kaptenen ser också till att eventuella specialdieter beaktas. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren instruerar de andra patrullmedlemmarna när de lagar mat.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Utfärdskocken

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Folieknyten: Patrullen tillreder mat i folieknyten i glöden. Råvaror som går bra att tillreda i folieknyten är t.ex. potatis (kan också kokas halvmjuk i förväg), bacon, korv, paprika, majs, tomat, purjolök eller lök. Tillsätt gärna riven ost, kryddor, olja eller smör. Tärna alla ingredienser. För varje knyte behövs ca en meter aluminiumfolie. Vik folien dubbel och forma den till en skål. Lägg en skvätt olja eller en klick smör på bottnen och sedan får var och en tillsätta de ingredienser och kryddor de vill ha i sitt knyte. Tillslut folieknytet och lägg det på glöden. Folieknytet är klart efter ca 15 minuter. Källa: Scouterna

Lägerkittel: Genom att använda en lägerkittel går det bra att tillreda många liknande rätter vid elden som på ett stormkök. Äventyrsscouterna övar att bygga en trefot. Sedan hänger de en kittel på trefoten och tillreder t.ex. knackkorvssoppa.

Boktips: Tips på olika slags maträtter att tillaga vid elden finns på svenska bland annat i Nalle Corander, Vildmarksteknik D. 2 och i Pär Nilsson och Christel Schröder, Utemat. Finska boktips: Olli Aulio: Suuri retkeilykirja; Turkka Aaltonen och Martti Arkko: Kulkurin keittokirja; Jaakko Heinimäki, Jyrki Yli-Uotila och Sami Repo: Nuotiokirja – ruokaa ja tarinoita tuleen tuijottajille; Sanni Luomahaara: Korsun keittokirja; Maa- ja metsätalousministeriö: Retkiruokaopas; Nalle Corander: Retkeilijän erätaidot II; Raija Hentman: Herkutellen luonnossa; Pär Nilsson: Retkiruokaa – syö hyvin leirinuotiolla, vaelluksella, piknikillä ja kalassa.

Askpotatis: Äventyrsscouterna tillreder askpotatis. Tvätta den oskalade potatisen och lägg den i den heta askan. Ta potatisarna ur askan när de känns mjuka och snitta upp den övre sidan. Ät innehållet direkt ur skalet med en liten sked eller skrapa ut det. Det vanliga är att äta askpotatis med endast smör till. Beroende på hur stora potatisarna är tar det ca 30–60 minuter för dem att bli mjuka.

Lägg till tips

Bifoga