Äventyrsscouten kan tillreda utfärdsmat utan att använda ett stormkök.

Valikko

Mat utan kärl


Målsättning:

Äventyrsscouten kan tillreda utfärdsmat utan att använda ett stormkök.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att tillreda utfärdsmat utan att använda ett stormkök.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Retkeily taitoalueet.ruoanlaitto Tulenteko
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenens uppgift är att ansvara för säkerheten under matlagningsstunden. Kaptenen ser också till att eventuella specialdieter beaktas Patrulledarens uppgift: Patrulledaren instruerar de andra patrullmedlemmarna när de lagar mat.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Utfärdskocken

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Flamstekt lax: Äventyrsscouterna tillreder flamstekt lax. Lägg laxfiléerna med skinnsidan neråt på brädstumpar och spika fast dem i brädorna med hjälp av trätappar. Det går lättare att spänna fast filéerna genom att först borra hål för tapparna i brädet. Placera sedan brädan på lagom avstånd från elden beroende på hur mycket tid ni har till ert förfogande och hur ni vill tillaga laxen. Laxen kan placeras så att lågorna nästan når fram till den eller på nästan en meters avstånd från elden, t.ex. så att ni ställer bräderna att luta mot eldstadens kantstenar eller något annat stöd. Om ni tillagar fisken nära elden ska ni minnas att pensla den med smör emellanåt för att ytan inte ska bli bränd. Det rekommenderade är att tillaga fiskfiléerna med stjärtfenan uppåt så att den tjockare delen av filéen är närmare elden och fisken därmed lättare blir genomstekt. Det lönar sig att hålla elden jämn och flytta på bräderna eller vända på dem för att se till att stekningen blir så jämn som möjligt. Krydda den färdigstekta fisken med salt eller citronpeppar, och avnjut med t.ex. potatis tillagad i glöden.

Halster: Äventyrsscouterna tillreder mat på ett halster. Antingen bygger de ett halster själva eller använder ett färdigt. På halster går det att tillreda t.ex. goda smörgåsar eller strömmingsbiffar.

Lägg till tips

Bifoga