Äventyrsscouten kan tillreda mat vid elden eller på ett stormkök.

Valikko

Utfärdsefterrätt


Målsättning:

Äventyrsscouten kan tillreda mat vid elden eller på ett stormkök.

Beskrivning:

Äventyrsscouten övar att laga mat vid elden eller på ett stormkök och tillreder själv en utfärdsefterrätt. Kaptenen ser till att eventuella specialdieter beaktas.

Förverkligande och målsättningar

Obligatorisk/valbar Frivillig
Plats I skogen Utomhus
Färdighetsområden Arjen taidot Retkeily taitoalueet.ruoanlaitto
Längd -
Mål för fostran Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Ledarens uppgift: Kaptenens uppgift: Kaptenen ansvarar för säkerheten under stunden vid elden. Patrulledarens uppgift: Patrulledaren instruerar de andra patrullmedlemmarna när de lagar mat.

Tilläggsuppgifter

Uppgiftsgrupp

Utfärdskocken

Parallell

Tips

Ordning: Nyaste

Chokladfondue på stormkök: Äventyrsscouterna gör chokladfondue. De smälter choklad på stormköket och blandar i lite grädde. De skär frukter i bitar. Lämpliga frukter att dippa i choklad är t.ex. äpple, banan, päron och ananas, men många andra är också bra. Dippa fruktbitarna i choklad med hjälp av gafflar. Källa: Scouterna

Karamelliserade äpplen: Äventyrsscouterna arbetar patrullvis och tillreder karamelliserade äpplen. Skär syrliga äpplen (t.ex. Granny Smith) i ca 1 cm tjocka klyftor. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna och stek sedan äppelklyftorna, några åt gången. Vänd klyftorna ofta. När skalet ändrat färg och fruktköttet är mjukt är äppelbitarna färdigstekta. Strö till slut över 1–2 matskedar farinsocker/äpple och rör om tills sockret har smält och äppelklyftorna är karamelliserade. Avnjut delikatesserna som sådana eller med vaniljsås till. Använd vanligt socker om ni inte har farinsocker. Ett annat alternativ är att vända de varma äppelklyftorna i kanelsocker. Testa samma recept för att karamellisera också banan, päron eller andra frukter. Reservera ett äpple, 1–2 msk farinsocker och 1 msk smör eller margarin per person (samt ev. vaniljsås).

Chokobananer vid elden: Chokobananen är en riktigt klassisk utfärdsefterrätt. Skär ett snitt i bananens ena sida och tryck in tre bitar choklad i snittet. Tillaga bananen i utkanten av glöden tills chokladen har smält. Vänd bananen emellanåt. Det går också att tillaga bananerna i folie, men den som ids se till sin banan under tillagningen klarar sig bra också utan folie. På samma vis går det att tillaga persikor, nektariner eller päron. Klyv frukten, ta bort kärnan eller kärnhuset och lägg choklad i mitten i stället. Vira in godsaken i folie och tillaga i glöden.

Lägg till tips

Bifoga